El negoci dels apartaments turístics té sortida a Manresa i la prova és que el nombre de places que s'hi ofereix a la ciutat supera el 74% el dels hotels. De fet, es tracta d'un sector que els darrers anys ha anat a l'alça, ja que les empreses que s'hi dediquen han adquirit nous immobles o estan en via de fer-ho. Es tracta d'un negoci poc estacional i es manté bastant estable al llarg de l'any. I és que més enllà dels turistes que tenen com a destí Manresa, les empreses es beneficien sobretot de clients que s'han d'allotjar a la ciutat per motius laborals.

La capital bagenca té prou capacitat per allotjar 202 persones en els diferents apartaments turístics que hi ha distribuïts per tota la ciutat, mentre que el sector hoteler en pot allotjar 116, i en aquest còmput també s'hi inclouen pensions i hostals. L'alberg del Carme té 97 places. Són dades facilitades per Ajuntament i diferents negocis del sector a la ciutat que situen les empreses que gestionen els apartaments com les capdavanteres pel que fa als allotjaments turístics a Manresa.

El fet que Manresa no sigui una ciutat eminentment turística fa que els perfils de clients siguin variats i el sector no depengui del període de les vacances estiuenques.

La majoria de persones que s'allotgen en un apartament turístic són treballadors d'empreses que han de passar unes dies, o unes setmanes, a Manresa per motius laborals. Urbi Apartments és l'empresa que té més habitatges d'aquest tipus a la ciutat -amb capacitat per allotjar 150 persones en total- i el fet que no només hi hagi turistes fa que tinguin "bona part dels apartaments plens", tal com explica un dels responsables del negoci, Gerard Pablo. "Entre setmana, és un producte que convenç molt les empreses que han de traslladar part del seu personal a Manresa per a qualsevol tipus de feina. És diferent d'un hotel perquè quan acaben la jornada laboral tenen un espai íntim on poden descansar i tenen més independència", destaca.

És difícil establir una mitjana d'ocupació del sector a la ciutat perquè les dimensions de cada negoci són molt diferents. Però Urbi Apartments va tenir una mitjana d'ocupació anual que va superar el 50% l'any 2015. Altres empreses, com Manresa Apartments o Apartaments La Farola, tenen menys capacitat, però en diferents èpoques de l'any superen aquest índex d'ocupació. A part, l'elenc d'artistes i tècnics de representacions teatrals que s'escenifiquen al teatre Kursaal també escullen moltes vegades els apartaments de la ciutat per allotjar-s'hi.

La proximitat amb la ciutat de Barcelona, i el fet que s'hi pugui arribar en 40 minuts en cotxe, és un actiu per als apartaments de la ciutat. Montse Seuba, responsable de Manresa Apartments, assegura que va acollir persones que anaven al Mobile World Congress de Barcelona i que van preferir llogar un apartament de la capital bagenca perquè a la Ciutat Comtal era molt difícil trobar una habitació i els preus eren molts més elevats. Aquesta empresa, que va néixer el 2014, té actualment tres apartaments i aviat n'adquirirà un de nou. La prova que el sector va creixent.