Entre el 25 i el 27 de març de 1892, el saló de sessions de l'ajuntament de Manresa va ser l'escenari on es van aprovar les Bases per a la Constitució Regional Catalana, conegudes com les Bases de Manresa, considerat el primer document del catalanisme polític. El març del 2017 es complirà el 125è aniversari d'aquella data i és per aquest motiu que s'estan començant a preparar els actes de commemoració. Ahir al matí es van fer públics els noms dels dos comissaris que es faran càrrec de la comissió responsable dels actes. Són l'historiador Francesc Comas i l'exregidor i consultor Jordi Rodó. Ambdós de Manresa.

L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, es va reunir amb Comas i Rodó, juntament amb la primera tinent d'alcalde, Mireia Estefanell, en el que van explicar que és el tret de sortida de la commemoració. Junyent va presentar públicament Comas i Rodó i va explicar que la reunió d'ahir engegava el procés per crear una comissió, oberta a la ciutadania, que organitzi el conjunt d'actes que és previst que tinguin lloc entre el març de 2017 i el del 2018.

Junyent va recordar que Manresa, que va viure la reunió on es van aprovar les Bases, prepararà una celebració que tindrà contingut local, però que, "sense cap mena de dubte, tindrà també un abast nacional". De fet, tal com es va aprovar al Pla Municipal, la commemoració té una comissió d'Honor que està encapçalada pel President de la Generalitat.

L'alcalde, igual que els comissaris, va esmentar la necessitat que els actes de celebració siguin "com més populars millor, i que persones i entitats que vulguin implicar-s'hi, donar idees o participar-hi, tinguin les portes obertes per fer-ho".

Al seu torn, Francesc Comas va recordar que les Bases de Manresa és considerat el primer document del catalanisme polític i, per tant, que la commemoració de l'any vinent ha de tenir la rellevància que mereix, i va convidar tota la ciutat a afegir-s'hi. Jordi Rodó va afirmar que amb motiu del centenari de les Bases ja es va fer una celebració, però "en aquests darrers 25 anys les coses han canviat molt, en l'aspecte polític i també en molts altres. Hi ha moltes maneres d'arribar a la gent i, per tant, les hem d'aprofitar".

Els comissaris també van explicar que, a banda d'actes populars, "sens dubte, hi haurà una celebració institucional", i que es posarà en valor la rellevància que va tenir per a Manresa ser l'escenari de les Bases, cosa que "també ha de servir per posicionar la ciutat". Tots dos van explicar que és un "honor i un repte" assumir el comissariat de la commemoració. Rodó ja va presidir abans la Comissió Mil·lenari de Catalunya a Manresa, i va formar part de la Comissió del Milcentenari de la ciutat i de la Comissió de Commemoració del Tricentenari de la Guerra de Successió a Manresa.