Veïns de la plaça Catalunya consideren insuficient la reforma del parc Vila Closes

La remodelació del polèmic espai no ha aconseguit l'acceptació d'un veïnat que vol fora més estructures metàl·liques

12.07.2016 | 07:21

Quatre anys d'intervencions de reforma al parc Vila Closes de Manresa no han estat suficients per satisfer tots els veïns de la plaça Catalunya. Fa un any que va acabar una nova fase de la remodelació del parc i el veïnat qualifica de "poc útils" les reformes que s'hi han dut a terme fins ara. El president de l'associació de veïns, Ramon Caballol, creu que la retirada de les pèrgoles suposarà el canvi definitiu.

La majoria de la vintena de veïns consultats per Regió7 coincideix en assenyalar que el parc ha presentat una millora des de 2012. Però majoritàriament coincideixen a dir que no els acaba de fer el pes.

Tal com reclamava una part del veïnat s'han retirat algunes de les reixes que li van costar el mal nom de parc de les gàbies. "Ara ja no semblen tant unes gàbies", resumeix una veïna.

Un dels canvis que han tingut més èxit ha estat la instal·lació de noves taules per jugar a ping-pong, que s'han convertit en un centre de reunió per als adolescents del barri. També s'ha treballat en les tasques d'enjardinament, l'adequació de l'espai per a la gent gran i la col·locació d'escales que connecten les diferents terrasses del parc i permeten travessar-lo d'una banda a l'altra.

Tot i així, els veïns defensen que encara fan falta millores. Un gruix important tria abans la plaça Catalunya que el parc Vila Closes com a lloc d'esbarjo. "Les gàbies", tal i com es coneixen popularment les estructures metàl·liques del parc, centren les queixes del veinat: "Ens van dir que les traurien totes i encara en falten", recorda una veïna de la barriada.

Reforma pendent

Ara només en queden tres ja que l'any 2014 es va eliminar l'estructura més propera a la llar d'infants L'Espurna. El president de l'Associació de Veïns de Plaça Catalunya afirma que la part més important és la reforma que queda pendent i que ha de comportar la retirada de les estructures restants.

"Més que bonic o no, jo el que veig és que és perillós", explica la Maria Pilar, que assegura que mai va amb les seves filles a jugar al Vila Closes. Com ella, són molts els que opten per quedar-se a la reduïda zona infantil de la plaça Catalunya, que s'omple cada tarda. En canvi, l'espai de joc que es va instal·lar al parc queda buit bona part del dia.

Inseguretat

La falta de seguretat és una de les queixes de pares i mares. Fa temps que els adolescents practiquen una perillosa diversió: l'escalada a través de les estructures metàl·liques que conformen el parc. Un acte que Caballol titlla "d'incivisme". Molts veïns de la zona afirmen témer un accident greu, sobretot després que el mes passat un noi de 17 anys hagués de ser atès a l'Hospital Sant Joan de Déu en caure d'una de les cobertes.

Caballol opina que, des de 2012, s'han solucionat part dels problemes que presentava el parc. La seguretat ha millorat amb la col·locació d'una barana metàl·lica que substitueix un mur de formigó, que podia causar accidents. Amb les remodelacions, Caballol explica que s'ha guanyat en mobilitat i accessibilitat. La instal·lació dels trams d'escales que connecten les terrasses del parc fan que sigui més fàcil caminar per dins l'espai.

Els veïns han estat implicats en el projecte de reforma amb trobades periòdiques amb el consistori per decidir quines serien les intervencions que es durien a terme. En un començament es va prioritzar l'eliminació dels punts perillosos del parc i s'ha deixat pel final la part més visible. Caballol creu que les cobertes és el que fa que el parc no compti amb el vistiplau del veïnat. Falta encara l'última fase de reforma acordada però les obres que s'han fet fins ara no han aconseguit fer canviar d'opinió el veïnat.

A banda de l'estètica, el malestar també se centra en l'elevat cost de les intervencions. A la construcció del parc Vila Closes s'hi van destinar uns 1,4 milions d'euros. A més, cal afegir el cost de les reformes, que es calculen en uns 300.000 euros.

Un projecte polèmic

La reforma de l'antic solar situat entre l'avinguda Tudela i el carrer Miquel Martí i Pol va començar el 2008. La construcció havia de solucionar la manca d'espais verds del barri però el parc va ser mal rebut perquè per a una part del veïnat no complia les expectatives.

L'Ajuntament va pactar les obres de remodelació de l'espai amb la Comissió del Parc Vila Closes i l'associació de veïns. El projecte de remodelació va ser ratificat pels veïns en la consulta popular celebrada l'octubre de 2012.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit

Visites al metge

Visites metge Manresa

Demanar hora

Althaia permet programar la visita amb el teu metge.

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 

Guia de restaurants

Restaurants a Manresa

Restaurants a Manresa

Els millors restaurants de Manresa. Fitxes amb fotos i mapa.

 

Transport públic

Horaris bus Manresa Barcelona

Bus Manresa-Barcelona

Accedeix als horaris del servei de bus entre Manresa i Barcelona. 

 

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema