La mostra "Jocs d'abans", organitzada per la Federació d'Associacions de Veïns de Manresa (FAVM), es pot visitar al centre cívic Selves i Carner, al barri de la Plaça Catalunya, els dies laborables fins al 18 de juliol entre les 4 de la tarda i les 9 del vespre.

Els sis cartells que componen la mostra guarden els testimonis del Carles, l'Antònia, la Regina, entre d'altres. Baldufes de fusta que pengen del sostre, nines de paper, alguns bitllets de tren i fotografies antigues de Manresa traslladen la ciutat seixanta anys enrere. L'exposició guia en una reflexió sobre com han canviat les formes d'oci dels infants dels barris i té com a objectiu "generar un diàleg intergeneracional a través de dos elements: el barri i el joc".

Baldufes, xapes, botons, llibres i fils són alguns dels objectes que servien com a joguines durant els anys 50 i 60 a Manresa. L'exposició "Jocs d'abans" recull els records d'infantesa de catorze persones que fan un recorregut pels diferents barris de la ciutat.

El carrer era l'escenari principal dels jocs de l'època i la imaginació, la gran aliada de la diversió. Qualsevol objecte quotidià podia formar part de l'aventura, fins i tot unes espardenyes velles o uns bitllets de tren cap a Calaf que algú havia llançat a terra a l'estació.

Jugar amb el que hi havia

El Carles estudiava a l'escola Generalísimo Franco, l'actual Renaixença, i quan sortia de classe anava amb els seus companys a buscar bitllets de tren, que es convertien en una nova joguina.

Els tiraven contra una paret i l'amo del bitllet que aguantava més temps, tenia el privilegi de quedar-se'ls tots. També hi ha aquells que es van veure obligats a treballar des de petits. És el cas de l'Antònia, que relata com a només 9 anys havia d'aprofitar mentre omplia el càntir a la font per estar a la plaça amb la resta. Quan calia quedar-se a casa pel mal temps, l'entreteniment era retallar i canviar els vestits de les nines de paper, recorda la Regina.