Acte solemne de signatura del Pacte de Ciutat per a la Promoció Econòmica i la Cohesió Social, aquesta tarda al Saló de Sessions de l´Ajuntament de Manresa, amb la participació de grups polítics i entitats representatives de l´àmbit econòmic i social. El document consta de 12 grans objectius per combatre els efectes de la crisi, des d´ara fins a la finalització del mandat, l´any 2019. En el mandat anterior ja es va tirar endavant una primera edició del Pacte de Ciutat, que els signants van valorar positivament.

La signatura d´avui arriba després de l´aprovació del protocol del Pacte de Ciutat, al Ple Municipal del mes de maig. Els signants han estat l´alcalde de Manresa, Valentí Junyent, representants dels grups municipals de CDC, ERC, PSC, C´s i el regidor adscrit Miquel Davins; i també diverses entitats sindicals empresaris i socials: Cambra de Comerç, PIMEC, Federació Empresarial de la Catalunya Central, UGT, Creu Roja i Càritas. Representants de CCOO han estat presents també a l´acte de signatura però faran un procés participatiu intern abans d´adherir-s´hi.

En el document, que es pot consultar íntegrament en aquest enllaç, figuren els objectius i les línies d´actuació principal (un total de 109, amb un increment considerable respecte el Pacte de Ciutat anterior, en què eren 63), per pal·liar les situacions de vulnerabilitat social i intentar contribuir a la recuperació de l'activitat econòmica i l'ocupació.

Els signats del Pacte de Ciutat, es comprometen a treballar en 12 objectius principals, entre els quals el treball conjunt de tots els agents socials i econòmics per combatre els efectes negatius en les famílies a causa de la crisi, la millora de la formació als aturats, el combat de l´abandonament escolar, prioritzar les despeses adreçades a les necessitats socials, aprofitar el potencial del Centre Històric, l´aposta per l´economia productiva o cercar el consens públic-privat per millorar les infraestructures de la Catalunya Central.

L´alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha expressat la satisfacció per la signatura del pacte i ha afirmat que el seu èxit dependrà del grau de compliment de mesures concretes i ha avançat que els resultats seran convenientment avaluats. En tot cas, ha valorat molt positivament la voluntat de consens i d´entesa entre els grups polítics i entitats participants, que "ens hem posat d´acord en un punt de partida, al qual altres entitats es podran adherir i podran enriquir". L'alcalde ha recordat que l'objectiu principal és contribuir a reduir la taxa d'atur i millorar la qualitat de vida dels ciutadans.

En la mateixa línia, la primera tinent d´alcalde, Mireia Estefanell, així com diversos representants dels signants han manifestat la bona notícia que és per a la ciutat aquest document encaminat a lluitar per pal·liar la situació de crisi encara ben intensa a la ciutat, i han assegurat que treballaran per ampliar el consens i aconseguir que s'hi adhereixin també més entitats i associacions del teixit social i econòmic de la ciutat. En el mandat anterior, després de la signatura el març de 2013, un total de 41 entitats s´hi van adherir, una xifra que es confia igualar i superar en aquesta edició del Pacte de Ciutat.