La Fundació Althaia de Manresa ha adaptat els seus dispositius a l'activitat pròpia d'aquesta època de l'any i ha tancat 25 llits de l'Hospital de Sant Joan de Déu, els mateixos que l'any passat, però menys dels que històricament deixava fora de servei. A més, els reobrirà abans per intentar reduir la llista d'espera històrica en intervencions quirúrgiques que arrossega.

25 llits suposen el 6% de la disponibilitat de llits de Sant Joan de Déu. A l'edifici del Centre Hospitalari es manté la mateixa activitat, i per tant no es modifica el nombre de llits disponibles en aquest període. A Sant Joan de Déu a l'estiu es redueix l'activitat quirúrgica programada no urgent ni preferent. Per aquest motiu, seguint criteris clínics, queden tancats una mitjana de 25 llits.

Aquest dispositiu es mantindrà fins a mitjan setembre, tot i que Althaia ha volgut deixar clar que, "en cas de necessitat, té la capacitat d'augmentar els recursos per fer front a un increment de la demanda".

Ignasi Carrasco, director assistencial d'Althaia, ha explicat que es tracta d'una reducció que s'aplica cada estiu, però en aquesta ocasió "avançarem una mica la reobertura". Inicialment hi havia previst tornar a obrir els llits tancats a final de setembre però s'ha optat per fer-ho a mitjan mes, el 16 de setembre.

Segons el director assistencial d'Althaia, es tracta de llits quirúrgics que queden sense activitat perquè l'activitat quirúrgica programada es redueix durant l'estiu perquè els professionals fan vacances. Una altra circumstància que es dóna és que per a l'activitat quirúrgica no urgent hi ha ciutadans que tampoc volen que els coincideixi amb el període estival. Carrasco ha afirmat que tant aquest estiu com l'anterior "estem tancant menys llits que el que fèiem històricament per donar sortida a la llista d'espera quirúrgica". Althaia ja va tancar l'estiu passat 25 llits a l'Hospital de Sant Joan de Déu, 5 menys que l'any anterior. Tots relacionats amb l'activitat quirúrgica programada, que els mesos de juliol, agost i setembre baixa.

El 2014 es van tancar llits a Sant Joan de Déu i també al Centre Hospitalari, però ja el 2015 la mesura d'estalvi només va afectar Sant Joan de Déu, ja que des de principi d'any totes les operacions quirúrgiques es van traslladar a Sant Joan de Déu i al Centre Hospitalari es va deixar d'operar.