La darrera fase d'obres del conveni de la Seu, el que va del 2014 al 2016, encara no ha començat, tot i que, segons diu l'acord a quatre bandes entre el bisbat de Vic, la Generalitat, la Diputació i l'Ajuntament, "la presentació de justificants per a la tramitació dels pagaments" s'ha de fer "abans del 30 de novembre del 2016". És a dir, que abans d'aquesta data no només haurien d'estar començades sinó enllestides del tot.

El setembre del 2015, el bisbat va situar en els primer mesos del 2016 la signatura de l'addenda del conveni corresponent al 2016. No ha estat així. Segons ha pogut saber Regió7, i han confirmat fonts del bisbat, aquesta addenda està rodant just ara per les taules de les institucions perquè la signin.

El bisbat ha assegurat que l'inici de l'actuació és "imminent", abans de l'agost, de manera que li queda molt poc marge de maniobra, per no dir cap, per adjudicar-les. De moment, a l'arquitecte director de l'actuació i autor del projecte de rehabilitació de la Seu, Francesc Xavier Asarta, no li ha estat comunicat. Per sort, el projecte ja té el vistiplau de la comissió de patrimoni de la Generalitat.

L'aportació de les quatre administracions implicades és de 60.000 euros cadascuna, com en les dues anteriors fases: la que es va portar a terme el 2014 i la del 2015. En aquesta darrera, les obres es tornaran a concentrar a la façana sud de la basílica de la Seu, la que dóna al riu, amb la restauració d'un contrafort, un arc boterell doble, un pany de façana i un mòdul de terrat. Les actuacions incloses en aquest conveni s'han fet anant de la banda esquerra, on hi ha el baptisteri, cap a la dreta, en direcció al cargol de Sant Pere.

Una vegada finalitzada aquesta fase, arribarà la feixuga etapa de reeditar el conveni. Sobre això, segons informació de l'Ajuntament, tot apunta que hi hauria un pacte verbal de les quatre parts per repetir-lo, la qual cosa representaria una magnífica notícia per a la basílica manresana. De totes maneres, caldrà veure com es concreta perquè en anteriors ocasions també s'ha constatat la predisposició de les administracions implicades però, a l'hora de fixar l'import i de materialitzar l'acord, ha costat penes i treballs.

Més obres a la façana sud

Segons ha pogut saber aquest diari, les obres esmentades no són les úniques que es faran properament a la façana sud, on és previst destinar els diners de l'acapte que van organitzar els Amics de la Seu per recollir diners per restaurar el finestral de la capella de la Puríssima, que es va acabar fent dins de la fase d'obres del 2014 del conveni, de manera que l'entitat va haver de buscar una altra destinació per als diners que havia recollit.