Aquests dies es commemoren els 80 anys del cop d´estat del general Franco, que va donar lloc a la Guerra Civil (1936-1939) i que va tenir com a conseqüència centenars de milers de morts, a més d´una llarga etapa de privació de llibertats.

Una primera aproximació als fets ens podria fer pensar que es tracta d´un episodi remot; un simple objecte d'estudi per a historiadors i erudits, que hauria de quedar circumscrit a l´àmbit acadèmic i que, per tant, hauria de trobar el seu lògic reflex en una cada cop més llarga llista bibliogràfica d'estudis, investigacions, monografies o portals telemàtics dedicats als diversos aspectes d'un conflicte tan complex com aquest.

En realitat, però, el nostre país i la nostra societat encara estan ben lluny d'haver madurat els esdeveniments i les conseqüències de la contesa que va sorgir com a resultat d´un acte de rebel·lia contra el govern legítim i democràtic de la II República, i que va culminar, durant gairebé 40 anys, en una dictadura que va suprimir les llibertats individuals i col·lectives. Al llarg d´aquest període de la nostra història comuna un mínim de 755 manresans van perdre la vida a causa la guerra i les seves conseqüències.

A diferència del que ha passat en altres democràcies europees -com fóra el cas d´Alemanya en relació al seu passat nazi-, a l'estat espanyol no s'ha produït cap mena de catarsi. Ben pocs reconeixements de culpa han tingut lloc, i aquests mai no han estat de caire oficial o institucional.

Tampoc la memòria de segons quines víctimes no ha estat objecte de cap reconeixement des d´instàncies governamentals. Al contrari, la llarga dictadura franquista va afavorir una visió maniquea de la guerra, plena de tergiversacions, inexactituds i falsedats, que l'anomenada transició democràtica no va ser capaç de superar.

Tot plegat ens ha portat a un autèntic fenomen de desmemòria col·lectiva contra la qual hem de lluitar decididament. Cal que tots aquests fets siguin coneguts pel gran públic, sense sectarismes de cap mena, per tal que mai més no es puguin repetir.

Les institucions públiques han d'afavorir la divulgació d'aquest coneixement entre l'opinió pública i honorar la memòria de totes les persones que van ser perjudicades, d'una manera o altra, per aquells fets tràgics, independentment del bàndol al qual pertanyien o del qual foren víctimes.

Tot això sense oblidar el drama dels milers de persones exiliades (algunes de les quals van acabar als camps de concentració nazis), empresonades, de les famílies partides, dels orfes, de la forta caiguda de la natalitat d'aquells anys o els efectes de la brutal misèria de la postguerra, en part a conseqüència de la política autàrquica del govern franquista; inspirada en els règims feixistes i impulsada sobretot pels elements falangistes, aquesta política va permetre, gràcies a l'estraperlo i a la corrupció consegüents, l'enriquiment de determinades famílies properes al règim.

Certament, de vegades la veritat pot ser incòmoda. Però mai si el seu objectiu és la lluita contra l'oblit i a favor de la justícia històrica, allunyada de qualsevol mena de revenja.

Per tot el que s'ha exposat fins ara, l'Ajuntament de Manresa es compromet a organitzar tot un conjunt d'accions de commemoració i de difusió ciutadana, com a reconeixement envers les víctimes de l´etapa esmentada.

Aquestes accions aniran destinades a promoure valors com l'educació en la pau, el respecte a les persones, la llibertat, la democràcia i la prevenció del feixisme. Alhora, es compromet també a continuar donant ple suport a les diverses iniciatives ciutadanes que, des fa temps, treballen amb rigor i compromís a favor de la memòria històrica.

Així mateix, l'Ajuntament de Manresa condemna rotundament el cop d´estat del general Franco contra la República, que va desfermar una guerra sagnant i que va donar lloc a una cruel dictadura.

Pels mateixos motius, expressa la seva més enèrgica condemna respecte als actes de repressió contra els drets essencials de les persones portats a terme durant la llarga etapa de la dictadura franquista.

Manresa, 20 de juliol de 2016