La macrooperació de la Fàbrica Nova de Manresa té una data fixada per estar enllestida de cap a peus: l'octubre del 2024, d'aquí a 8 anys i 3 mesos.

El ple de l'Ajuntament de Manresa va aprovar en la sessió de dijous al vespre el pla d'etapes d'execució de pla especial de la Fàbrica Nova, que ha de guiar la materialització de l'operació de transformació de l'antiga fàbrica Bertrand i Serra i el seu entorn.

En 8 anys, no només ha d'estar remodelat l'entorn de la capella del Rapte, al barri de les Escodines, sinó les edificacions privades i públiques, el gran espai comercial, l'aparcament i el parc urbà.

El rellotge comença a comptar per a aquesta operació impulsada per La Caixa un cop es publiqui el document aprovat, entre el setembre i l'octubre.

El regidor de Planejament i Projectes Urbans, Marc Aloy, va explicar que el pla d'etapes detalla que la primera fase -corresponent a les obres d'urbanització del conveni amb Caixaholding- ha de començar en un termini màxim d'un any, i finalitzar en un termini màxim de 2 anys: la baixada dels Drets, la plaça Sant Ignasi, la via Sant Ignasi i Vidal i Barraquer.

La segona fase s'ha d'iniciar en un termini màxim de 3 anys, i s'hauran de finalitzar no més enllà de 4 anys totes les obres d'urbanització perimetral dins de l'àmbit del pla especial que afecten la via de Sant Ignasi, el Remei i la carretera del Pont de Vilomara.

El pla marca per a la tercera fase d'urbanització un termini de 5 anys per iniciar-la i 6 anys per finalitzar-la. Aquesta és la fase del nou parc de la Fàbrica Nova, que estaria situat en part a la coberta de l'equipament comercial i, per tant, la seva urbanització necessàriament ha de ser a la darrera fase.

Per altra banda també es marquen les fases de l'operació pel que fa a l'edificació -la privada d'habitatges i comercial i la pública dels habitatges de protecció oficial- en un termini màxim de 8 anys. La comissió territorial d'Urbanisme de la Generalitat va aprovar definitivament el pla especial de la Fàbrica Nova i en va supeditar la publicació a la presentació d'un pla d'etapes per executar-lo.

El pla inclou les fases d'urbanització i les obres d'edificació.