Iniciativa per Catalunya de Manresa ha presentat 44 propostes al Pla de Govern 2016-2019 que, segons els ecosocialistes, pretenen promoure canvis socialment positius a favor de la majoria.

La lluita contra la pobresa i l'exclusió social, la reducció de les llistes d'espera a la sanitat o la necessitat d'impulsar un pacte de ciutat contra la "segregació escolar", són alguns dels temes que han proposat durant el procés participatiu per presentar iniciatives i suggeriments al pla.

Iniciativa considera que és imprescindible que els serveis socials i els d'ocupació es coordinin en la lluita contra la pobresa i l'exclusió social. Insisteix que cal enfortir el Centre d'Iniciatives per a l'Ocupació (CIO) i que cal evitar la segregació escolar, ja que "a la pràctica s'està creant una doble xarxa d'escoles que afecta de manera negativa la cohesió social i l'èxit escolar". En aquest tema proposa revisar l'actual zonificació escolar i construir nous centres educatius.

També indica que s'hauria de posar en marxa una xarxa de provisionament d'aliments liderada per l'Ajuntament amb criteris universals i que a la vegada promogui accions contra el malbaratament alimentari. Reclamen que s'incrementi el nombre d'hores del servei d'atenció domiciliària i la posada en marxa d'una unitat de seguiment dels habitatges socials.

Iniciativa proposa, igualment, la creació d'un observatori social per avaluar amb més coneixement l'impacte que tenen les polítiques públiques.

Per a ICV, són mesures amb les quals es vol "enfortir el caràcter social del pla, capgirar polítiques i impulsar transformacions que suposin una millora de la vida quotidiana de la majoria de veïns i veïnes de la ciutat".