El 2015, Creu Roja Manresa va atendre 4.106 persones, que gairebé doblen les 2.334 del 2010 (el 76% més). Miquel Riera, president de l'entitat, va advertir, aquest dimecres, en la presentació de la memòria d'activitat de l'entitat del 2015, que el perill actual, més enllà que el nombre d'usuaris vagi creixent, és que es produeixi una "cronificació" de la pobresa.

En l'àmbit del Bages, del 2014 al 2015 hi ha hagut un increment del 10% de les persones ateses, que han passat de 4.552 a 5.023. En aquesta comarca es reparteixen l'atenció Creu Roja Manresa, que atén vint-i-dues poblacions; l'entitat a Sallent, que n'atén set, i la de Cardona, que n'atén una. Més que d'una inflexió a la baixa pel fet que els increments d'un any a l'altre, per separat i en total, hagin estat moderats, Riera va parlar, ahir, d'un "procés d'estabilització", després d'anys d'augments importants provocats per la crisi. A Manresa, les persones ateses del 2014 al 2015 han augmentat de 394, mentre que del 2010 al 2011 van ser més de 800. Del 2014 al 2015, Creu Roja a Sallent en va atendre 29 més, i l'entitat a Cardona, 48 més.

Canvi de metodologia: MAP

El president de Creu Roja a la capital del Bages va voler posar l'accent en l'important canvi de la metodologia d'atenció a les persones que se'ls adrecen, que el mes passat va fer un any que es va posar en marxa. Es tracta del Marc d'Atenció a les Persones (MAP), que consisteix a atendre els beneficiaris, no de manera individual, sinó "amb una visió global de la problemàtica de la família", i buscar "una atenció integral".

Vol dir que, si una persona en una situació d'atur de llarga durada se'ls adreça per demanar ajuda per problemes a l'hora de pagar el subministrament energètic, se li fa una entrevista per conèixer amb detall la seva situació i saber si encaixa amb algun altre programa de Creu Roja. A canvi, es demana a aquestes persones que s'impliquin a fons per poder sortir del pou, i se'ls ofereix entrar en el programa d'ocupació per a persones de més de 45 anys o bé ajudar-les a fer el seu currículum, a preparar-se les entrevistes de feina i donar-los formació en l'idioma.

En definitiva, ajudar-les a "apoderar-se", una paraula molt de moda que significa que aquella persona passi de ser un subjecte passiu a un subjecte actiu, coresponsable a l'hora d'aprofitar les eines que se li ofereixen per mirar de canviar la seva situació. Riera va comentar que el MAP és el successor del Punt de Suport a les Famílies, que ja treballava en aquesta mateixa direcció.

Aquest canvi de metodologia és el que ha fet que en les dades dels programes de lluita contra la pobresa i l'exclusió social hi hagi una davallada entre el 2014 i el 2015, perquè a partir del juny del 2015 es comptabilitza un cas encara que aquella família s'hagi beneficiat de més d'un programa de l'entitat.