L'esporga de seguretat practicada en arbres del Passeig de Manresa després que caigués la branca d'un plataner damunt d'una terrassa ha deixat alguns exemplars molt afeblits i amb fulles de color blanc a causa de l'atac d'un fong.

La branca despresa no va causar danys personals perquè era l'hora de dinar i no hi havia clientela, però sí un bon ensurt perquè feia vint centímetres de gruix. Amb posterioritat l'Ajuntament va posar en marxa una acció extraordinària per disminuir el risc de fractura i caiguda de branques i corregir errors estructurals.

Després de la poda s'han pogut veure moltes fulles de color blanquinós sobretot del primer tram del Passeig, entre la Muralla de Sant Domènec i Crist Rei.

Segons ha explicat l'Ajuntament, aquests arbres es van podar de manera dràstica durant l'hivern, en una actuació de poda de seguretat. I quan s'efectuen aquestes esporgues, els arbres queden molt debilitats i poden ser atacats amb més facilitat per algun tipus de fong. Això és el que ha passat: les fulles tendres que han brotat han estat atacades per un fong que les deixa de color blanquinós.

La Unitat de Parcs i Jardins va decidir no fer cap tractament fitosanitari per reduir el fong, ja que no milloraria gaire l'aspecte de les fulles i, a més, un cop caigudes el fong queda eliminat.

A la poda cal afegir-hi l'estrès hídric que han patit els arbres a causa de les altes temperatures, que ha fet que moltes fulles caiguin.