L'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages ha interposat un contenciós administratiu contra l'Ajuntament de Manresa a causa de la desestimació per silenci administratiu del requeriment d'anul·lació d'una modificació de conveni que el consistori manresà va aprovar per ple el 19 de febrer del 2015 i amb la qual s'amplien els usos del Parc Tecnològic de Manresa, inclosala possibilitat de construir-hi un hotel.

Aquest dimarts, l'Ajuntament de Manresa va aprovar en junta de govern pública litigar al jutjat contenciós administratiu número 9 de Barcelona en qualitat de part demandada i fins a aconseguir una resolució judicial favorable als interessos municipals.

L'hotel de la discòrdia

En el ple del 19 de febrer del 2015 l'Ajuntament de Manresa va aprovar que el 25% del sostre total del Parc Tecnològic podrà ser destinat a usos d'oficines, hoteler, restauració, educatiu, cultural i associatiu, esportiu i aparcament.

Segons l'acord, no s'hi podran implantar aquelles activitats que, per raó del seu procés productiu, les característiques de les matèries manipulades o emmagatzemades o del seu volum, produeixin un impacte paisatgístic o ambiental.

D'aquesta forma l'Ajuntament satisfeia la petició presentada el 4 de novembre del 2014 pel Consorci del Parc Central sol·licitant formalment a l'Ajuntament de Manresa i a la Junta de Compensació del Pla parcial de delimitació Parc Tecnològic de la Catalunya Central, l'inici dels procediments per a la modificació del pla general urbanístic per a una redefinició dels usos admesos en aquell àmbit i la flexibilització de les activitats.

Rebaixa tecnològica

Només la CUP va votar en contra de l'aprovació de la rebaixa dels requisits tecnològics que han de complir les empreses que es vulguin instal·lar al Parc Central de Manresa.

Així, si per instal·lar-se al Parc Central una empresa havia de dedicar almenys el 50% de la superfície a recerca i innovació, a partir d'aquell moment el percentatge havia de ser "rellevant".

Malestar pel Portal de l'Agulla

El mes d'abril passat, en plena pugna política entre Manresa i Sant Fruitós per la proposta del Portal de l'Agulla, la junta de govern local de Sant Fruitós (Gent fent Poble i PSC) va reclamar a l'Ajuntament de Manresa la nul·litat de la modificació de conveni d'usos al Parc Tecnològic que havia aprovat.

El govern de Sant Fruitós va registrar la petició a l'Ajuntament de Manresa en considerar l'acord de ple que valida la modificació "mancat de legalitat", i pel fet que "desvirtua" els usos previstos per al Parc Tecnològic en el conveni signat el 2005, que es limitaven "a l'àmbit tecnològic".

Contenciós

Un cop tramesa la petició de nul·litat i atès que no ha estat estimada per l'Ajuntament de Manresa, l'Ajuntament de Sant Fruitós ha donat el pas següent, que és anar al contenciós. Segons el govern de Sant Fruitós, la tramitació que es pretén desenvolupar amb aquest acord no s'ajusta a la llei.

L'acord de ple del febrer del 2015 permet l'ampliació d'aquests usos a serveis avançats, culturals, a aparcament, oficines, restauració, i també a hoteleria, entre d'altres, per la qual cosa el govern de l'Ajuntament de Sant Fruitós considera que deixa de ser un polígon excepcional i es converteix en un polígon normal.