Manca de vocació i desconeixement de les sortides professionals. Són les causes de la davallada d'alumnes a l'Enginyeria Minera de la UPC a Manresa, única a Catalunya, segons els professionals consultats. Coincideixen que s'ha de mantenir, i que és viable.

El proper curs, si no hi ha canvis al setembre, a l'Enginyeria Minera de la Politècnica només hi haurà deu alumnes nous. En són pocs, i hi ha el perill que la UPC decideixi desprogramar el grau.

La regidora d'Ensenyament i Universitats de Manresa, Mercè Rosich, remarca que "col·laborarem i donarem suport a les accions que es duguin a terme per incrementar la matrícula en aquests estudis". Tal com ho veu ella, "l'Enginyeria Minera continua sent una activitat amb demanda de professionals, al nostre territori i en altres, i, per tant, té tot el sentit del món que continuï vigent a la ciutat".

Juan Ignacio Navarro, degà del Col·legi d'Enginyers Tècnics de Mines de Catalunya i Balears, es mostra convençut que "per augmentar el nombre de matriculats hem de ser capaços d'explicar als joves les moltes i diferents sortides que té la nostra enginyeria i, també, per què serveixen els materials que explotem i quines son les mesures ambientals que es prenen per assegurar la sostenibilitat de les nostres activitats".

Pensa que "la baixa matriculació respon a la percepció de la societat de la mineria". "Tenim la tendència a creure que únicament existeix la subterrània (la típica imatge de la mina), quan, en realitat, hi ha moltes més activitats extractives a cel obert que a Catalunya exploten àrids, guixos, carbonats, argiles...". Per a Navarro, mantenir el grau "és una qüestió de vital importància, no només per a la comarca del Bages i la mineria de la potassa, sinó per a la resta de Catalunya, per mantenir tota la mineria que, actualment i en el futur, existeix i existirà al país".

El director de Mineria d'ICL Iberia Súria&Sallent, Sebastià Isart, fa notar que a la seva empresa, de 96 treballadors llicenciats en una enginyeria, 42 són de Mines, "gairebé tots procedents de l'EPSEM de Manresa, a banda de molts titulats, també, en la branca de l'enginyeria industrial". Recorda, alhora, altres vincles amb la Politècnica, com que "treballadors nostres han estat i són professors de l'EPSEM", la "Càtedra Iberpotash, creada el 2007, que beca estudiants", "l'aposta per la investigació i doctorats" i l'organització de "jornades sobre mineria sostenible". Isart atribueix que hi hagi pocs alumnes matriculats a l'Enginyera Minera a "una tendència generalitzada en els estudis superiors d'enginyeria, que estan afectats per la manca de vocacions científiques i tecnològiques al nostre país". Per revertir-la, "cal impulsar des de tots els àmbits, i ja des de l'ensenyament secundari, l'interès i la vocació per la ciència", conclou.

Pere Casals, president de la Cambra de Comerç i Indústria de Manresa, coincideix amb ell. Comenta que "des de la Cambra i el Patronat de la UPC [que presideix] estem estudiant accions per emprendre, en les quals, sens dubte, caldrà implicar empreses i instituts per resoldre una qüestió que tampoc no s'ha abordat a escala catalana: la manca de vocacions tecnològiques. Cal que superem diverses barreres, com el desconeixement de la mineria actual, de la indústria en general i de les altres sortides professionals que té el grau de mineria, i la percepció errònia que les assignatures de base d'aquests estudis (matemàtiques, física) són massa difícils".

Jaume Puig, gerent del Gremi d'Àrids de Catalunya, aporta un nou enfocament a aquesta línia. "Ajudaria molt que algun institut del Bages fes estudis de segon cicle formatiu que donessin accés directe al grau de la UPC en Mineria". Afegeix que "també caldria que la UPC garantís convenis amb les principals escoles de Mines del món per tal que els estudiants agafin experiència internacional durant els seus estudis. I, finalment, cal donar una oferta atractiva de màster, que complementi les sortides professionals definitives dels estudiants".

Com Navarro, remarca que "la gent confon mineria amb mineria subterrània" i oblida així que "les sortides professionals són moltes, en molts camps de l'enginyeria de Mines i en temes energètics". Està d'acord amb el consistori que "els estudis de la UPC de Manresa són perfectament viables, la demanda d'enginyers de Mines i de tècnics relacionats amb la professió segueix sent alta".