El bisbe de Vic, Romà Casanova, va tancar la porta de ferro forjat del 1625 que dóna accés a la Coveta. Un tancament simbòlic per cloure el primer Any Jubilar del Camí Ignasià i que ha servit per consolidar la tendència ascendent del nombre de pelegrins que decideixen recórrer la ruta que va fer sant Ignasi. Els responsables de la comunitat de Sant Ignasi estan satisfets amb el nombre de pelegrins assolits fins ara i les previsions són que en finalitzar el 2016 prop de 500 feligresos hagin recorregut els passos fets fa cinc segles per sant Ignasi.

La Cova de Sant Ignasi no només va ser l'epicentre aquest diumenge de feligresos sinó de manresans que veuen la celebració que tindrà lloc d'aquí a cinc anys, i el projecte del Camí Ignasià, com un símbol d'identitat ciutadana. Així que a l'acte litúrgic d'ahir a la tarda es va respirar manresanitat. El rector de la Cova, David Guindulain, es va referir precisament a la quantitat de visitants de la Cova en els darrers mesos. "Cada mes hem tingut prop de dues mil persones", destacava el religiós. I és que han creuat la porta deu mil feligresos.

El bisbat i l'Ajuntament van voler posar en relleu que es tractava d'una celebració important en què Manresa està immersa, i per aquest motiu a part dels 21 religiosos que havia a l'altar, a les primeres files hi havia asseguts bona part dels membres de l'equip de govern. A l'altar també hi havia el bisbe de Vic, Romà Casanova, i hi va fer acte de presència el de l'Alt Urgell -que també és copríncep d'Andorra-, Joan Enric-Vives. Després hi va haver una missa a la basílica de la Seu de Manresa.

Si el responsable del temple manresà va fer esment de les xifres i la repercussió que està tenint el projecte religiós, el cap provincial dels jesuïtes, Francisco José Ruiz, va fer referència a la part més espiritual del projecte i es va congratular que els pelegrins tinguin l'oportunitat, amb el camí, de seguir "el camí de la fe que va recórrer sant Ignasi".

Un camí internacional

A la cerimònia que va tenir lloc a la Cova també es va voler posar en relleu que el Camí de Sant Ignasi està tenint ressò internacional i que persones arribades d'altres països decideixen fer el pelegrinatge. Ahir, hi van ser presents un grup de 36 persones dels Estats Units, procedents de Miami, de diferents entitats i comunitats jesuïtes. "Som de Cuba o descendents de persones que van emigrar de l'illa. Estem molt satisfets d'haver fet el camí. Per a nosaltres ha estat una experiència important. Portem una setmana fent el camí i ha estat molt especial arribar a Manresa i ser partícips d'aquest acte que té tant de significat per als jesuïtes", comentava a Regió7 el coordinador del grup de pelegrins, Ignacio Abella.

Un futur prometedor

Les previsions dels responsables del Camí Ignasià són acabar el 2016 amb prop de 500 peregrins. De moment, durant els sis primers mesos de l'any ja l'han fet 223 persones, i s'ha de tenir en compte que l'estiu és el període de l'any en què més gent s'anima a fer el camí.

Si aquests xifres es consoliden significarà que l'any jubilar haurà servit per donar l'empenta que cal al projecte per arribar al 2022 amb un Camí Ignasià consolidat. I és que l'objectiu, de fet, és convertir el recorregut en un atractiu que porti visitants a la capital del Bages.

L'any 2015 es van registrar a l'Oficina d'Acollida del Pelegrí situada al Museu Comarcal de Manresa 384 pelegrins. Una xifra que es va rebre molt positivament perquè va suposar un augment del 91% respecte de l'any anterior. Des que es va posar en marxa el Camí Ignasià el nombre de persones que han fet el recorregut no ha fet resmés que créixer. El 2011 hi va haver un total de 41 pelegrins i dos anys més tard, el 2013, ja n'hi havia 179. Si les previsions es compleixen, serà un rècord.