"A vegades m'he penedit d'haver marxat del Senegal"

Amadou Makhtar Gueye viu a Manresa des de fa catorze anys

02.08.2016 | 15:59
"A vegades m'he penedit d'haver marxat del Senegal"
"A vegades m'he penedit d'haver marxat del Senegal"

Després d´acabar els estudis, Amadou Makhtar Gueye va canviar de país. «Vaig marxar per curiositat, no per necessitat», puntualitza. L´any 2000 va decidir viatjar fins a Espanya i setze anys després assegura amb contundència que «a vegades» s'ha penedit d'haver marxat del Senegal. Des de fa catorze anys viu a Manresa. «La meva dona i el meu fill gran van arribar el desembre del 2008» mitjançant un procés de reagrupament familiar. Aquí han nascut dos fills més.

Amadou Makhtar Gueye va començar els tràmits de reagrupament l'any 2007, «abans que comencés la crisi», assenyala. Aquest fet és important perquè creu que ara les famílies troben més problemes a l´hora de fer els papers. Des de novembre del 2014 és el president de l´Associació d´Amics del Senegal del Bages, des d´on treballa amb persones que ara estan fent les gestions.

Explica que en el seu cas no va trobar gaires problemes perquè complia els requisits que li demanaven: «parlem del 2007, encara era una bona època. Jo tenia feina, una casa i recursos econòmics». Les complicacions les van trobar a l´hora de fer els papers al Senegal. A més, recorda el cost que suposa per a les famílies fer el desplaçament fins al consolat espanyol més proper. Els moments d'espera són difícils perquè «només penses en aconseguir feina i poder començar a fer els papers». Després de mesos d´espera, es va retrobar amb la seva família a Manresa.

No li agrada parlar de racisme, perquè «Eto'o també és negre i a ningú li importa; és la ignorància el que provoca aquests comportaments». I aquestes no són situacions aïllades. En la seva pròpia pell viu situacions de conflicte: «jo vaig cada dia a Barcelona en autobús i la gent evita seure al meu costat. No m´ho han explicat, és el que visc jo cada dia».

Tot i tenir estudis d'informàtica, al començament només va trobar feines precàries. Treballar és encara més complicat per a les persones que arriben reagrupades: «la meva dona fa vuit anys que va venir i en tot aquest temps no ha trobat feina, i no és pas que no n´hagi buscat. Perquè ha tirat currículums a tot arreu».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Manresa

Surt al mercat l´aparell patentat per Althaia i la UPC per tractar la incontinència urinària

Una empresa basca va comprar la patent i comercialitzarà l'enginy inventat a Manresa, únic al món...

L´aplicació del bus de Manresa supera les 1.300 descàrregues

L'app de franc per a mòbil i tauleta amb la informació del servei és pot baixar des de divendres...

Althaia donarà 200 altes a supervivents de càncer, que seran atesos a primària

L'objectiu final és normalitzar l'atenció de la persona que ha superat un càncer i integrar-la en...

364.000 euros milloraran la connexió a peu del pont de Sant Francesc a la Renfe

364.000 euros milloraran la connexió a peu del pont de Sant Francesc a la Renfe

La Diputació pagarà l'obra, que adequarà un pas per a vianants del viaducte a l'accés a l'estació

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema