Montserrat Soler: "Els traumatismes cranials no són tan lleus, es poden complicar molt"

Doctora en infermeria, és autora d'una investigació per detectar lesions intercranials premiada a nivell estatal

03.08.2016 | 18:51
La doctora en infermeria Montserrat Soler
La doctora en infermeria Montserrat Soler

Montserrat Soler és una doctora en Infermeria per a la qual salvar vides com a membre de l´equip de la base SEM de la Fundació Althaia forma part de la feina diària. Dona d´acció i d´imprescindible sang freda, la doctora Soler ha estat guardonada per la millor comunicació d´infermeria en la darrera edició del Congrés Nacional de la Societat Espanyola de Medicina d´Urgències i Emergències.
L´estudi, reconegut com una aportació cabdal per conèixer els factors predictius de presència de lesió intracranial en els traumatismes cranioencefàlics lleus, l´ha fet sobre més de mig miler de pacients atesos pel Sistema d´Emergències Mèdiques de Manresa.
Combina la feina i la recerca amb l´activitat acadèmica a la Fundació Universitària del Bages.

Què es considera lesió intracranial?

Una hemorràgia dintre del crani com a conseqüència d´un impacte.

Quins efectes pot tenir? Quin tractament neuroquirúrgic pot ser necessari?

Cal veure de quin tipus és i si es pot reabsorbir i solucionar sense drenatge o cal una intervenció quirúrgica. Hi pot haver moltes alteracions i efectes secundaris. Sobretot amb la gent de més edat l´hemorràgia es pot fer molt gran. Una lesió intracranial és greu.

Per què és important detectar-la precoçment?

Per derivar el més ràpidament possible a un hospital de tercer nivell en què hi hagi l´especialista neurocirurgià.

No s'havia fet mai un estudi com el que ha portat a terme?

S´han anat fent estudis, però tan ampli com aquest no. Els traumatismes cranials lleus no són tan lleus, és poden complicar molt. S´aplica l´escala anomenada de Glasgow i classifica en nivells 13, 14, 15... Amb un Glasgow 13 pots tenir indicis que el pacient pot estar més greu del que sembla, però quan avises a Coordinació del 112 i dius que tens un pacient amb un traumatisme cranial lleu, un Glasgow 13, llavors ells et diuen que l´has de portar a l´hospital de referència, en el nostre cas Sant Joan de Déu. Si aquest estudi s´amplia més es pot acabar veient que aquest Glasgow 13 ha de ser considerat de gravetat moderada i no lleu. Això podria ser discutit a nivell nacional i aquesta és la part interessant i de més impacte de l´estudi.

A banda d´aquesta, quines són les singularitats de la recerca?

Els resultats indiquen que del grup Glasgow 13 que jo he analitzat el 57% tenen lesions intracranials. En la recerca bibliogràfica realitzada he vist que l´hospital de la Vall d´Hebron havia demanat que els pacients amb Glasgow 13 els fossin derivats. Però cal tenir en compte que de traumatisme cranial lleu n´hi ha moltíssim. Van quedar desbordats i no podien fer TAC a tothom.

Quines proves es fan en un primer moment per saber si s´ha d´enquadrar el pacient en la categoria de lleu, moderat o greu?

Mires la resposta motora, verbal i ocular i es fa un càlcul. Repetir-se i amb el pas del temps no anar a millor pot indicar que passa alguna cosa. També que surti sang per l´orella o que una nineta dels ulls estigui més gran que l´altra.

Si la classificació actual podria ser millorada, no hi ha dubte que caldria plantejar-s´ho.

Crec que és important acabar aquest estudi i contrastar-lo amb resultats obtinguts en altres zones com Barcelona o Girona. I si ens dóna el mateix resultat –que hi ha un percentatge tan elevat de lesions intracranials quan es produeixen determinats símptomes–, caldria analitzar-ho, discutir-ho i, si és el més correcte, que els pacients classificats amb el nivell Glasgow 13 passin de ser considerats lleus a moderats i derivats a un hospital de tercer nivell amb servei de neurologia.

Aquest debat que el seu estudi posa sobre la taula no està ja resolt a nivell internacional?

Hi ha països que ja han fet la modificació de classificació i d´altres que no. És un punt d´aquells que cal estudiar més, rascar més i arribar a una conclusió ferma.

Com va materialitzar l'estudi?

En cada servei que fa, el SEM ha d´omplir una fitxa. Vaig demanar els permisos a l´hospital, a emergències mèdiques de Catalunya i vaig accedir al registre amb els paràmetres de la recerca. La sorpresa va ser veure que a gairebé tothom se li fa un escàner a excepció d´un grupet molt petit, que eren nens, als quals has de pensar bé si cal o no sotmetre´ls a irradiació o amb una observació més llarga és suficient. Els resultats estadístics del TAC mostren que hi ha moltes lesions intracranials: més de la meitat dels pacients dintre del grup al qual ens referim.

A més, no totes les zones són iguals, en el cas de Manresa el grau d´envelliment de la població és molt alt.

Sí, i això vol dir que hi ha molta gent gran que va descoagulada perquè pren aspirina o medicació per una insuficiència cardíaca. Llavors un petit cop pot complicar-se, sobretot si és al cap. Cal controlar-los més. També hi ha un augment d´accidents per la proliferació dels esports d´aventura i activitats físiques.

L'estudi està pendent de ser publicat?

El premi que vaig guanyar inclou la publicació a la revista Emergencias. I ara estic fent un parell d´articles per enviar a revistes especialitzades europees.

Quin recorregut pot tenir encara el seu estudi?

De l´anàlisi estadística ha sortit una fórmula predictora perquè amb una aplicació per a mòbil o ordinador es pugui veure quin risc té el pacient de patir lesions intracranials. I això s´hauria de fer tant a Manresa com en altres zones i comparar-ho per veure si ens dóna el mateix resultat.

Es pot dir que l´estudi que ha fet ja ha servit per detectar precoçment lesions intracranials.

Sí, però s´ha de comparar amb un estudi prospectiu realitzat en altres zones per validar la fórmula i veure si realment seria positiu aplicar-la.

La seva recerca ha estat remunerada?

La veritat és que no i que seria necessari ampliar-la amb l´ajut de més companys.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Manresa

El regidor d'Hisenda, Josep Maria Sala
Els propietaris de més de 600 guals de Manresa no han pagat mai per tenir-los

Els propietaris de més de 600 guals de Manresa no han pagat mai per tenir-los

Les places que no tributaven i els canvis en la taxa significaran 186.000 euros més a l'any

La Vigília de Sant Lluc reuneix la professió mèdica del Bages

La Vigília de Sant Lluc reuneix la professió mèdica del Bages

Aquest vespre s'han lliurat els guardons que atorga la Junta Comarcal del Col·legi Oficial de...

L´estanteria adaptable que porta segell manresà s´internacionalitza

L´estanteria adaptable que porta segell manresà s´internacionalitza

El producte l'han dissenyat un grup d'estudiants entre els quals hi ha una manresana

El potent projecte turístic de l´Oller del Mas fa un pas més

La modificació afecta 152 hectàrees en terme de Manresa classificades de sòl no urbanitzable.

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema