L'edifici del Museu, de potes enlaire

Fa un mes que van començar les obres a l´antic col·legi de Sant Ignasi, que han de transformar la plaça de Sant Ignasi

17.08.2016 | 07:34
L'edifici del Museu, de potes enlaire

L´edifici del Museu de Manresa està de potes enlaire. No la part museística, endreçada com sempre, sinó les ales exteriors que donen al claustre i, per fora, al carrer Viladordis i a la plaça Sant Ignasi.

Ara fa un mes van començar les obres per habilitar el punt d´acollida dels pelegrins del camí de Sant Ignasi, ampliar els espais expositius i començar a fer uns nous accessos pel cantó de la plaça, on hi havia la Sala Ciutat.

Amb les obres, l´ala sud, on s´hi guardava el lapidari, és ara plena de runa. A l´ala oest, s´estan picant la paret i el sostre enguixats per deixar al descobert la pedra. I el claustre és ple de fils, pols i maquinària d´obres. Per situar-se: l´ala sud és la que dóna al carrer Viladordis i l´oest, a la plaça Sant Ignasi.

El primer que van fer quan van començar els treballs va ser anul·lar instal·lacions de l´enllumenat i de l´aigua a les dues ales on es concentren els treballs. A la del cantó sud s´ha dut a terme l´enderroc dels forjats interiors i s´ha començat a rebaixar la quota de la planta per deixar-la al mateix nivell que la del claustre. Durant aquest mes d´agost es faran els forjats nous i els acabats per tenir-la a punt el setembre.

A l´ala oest és on s´ha deixat al descobert la pedra de l´edifici original. És un espai estret i molt alt amb una volta al sostre. Hi ha d´anar una rampa que formarà part de la nova entrada al Museu des de la plaça de Sant Ignasi. Una part d´aquesta rampa donarà al claustre, on ja hi ha dibuixats uns cercles de color groc a les parets que indiquen per on ha de passar. L´altra anirà per l´interior de l´ala, que serà un espai només de circulació.

A l´ala sud hi havia fins ara el lapidari, format per unes 700 peces que es van salvar dels enderrocaments de les esglésies del Carme i de Sant Pere Màrtir, a l´actual plaça de Sant Domènec. Hi ha capitells, columnes, escuts o claus de volta que s´han traslladat. La de l´oest es feia servir de magatzem.
Tot aquest moviment forma part de la primera fase de les obres a l´edifici del Museu Comarcal, l´antic col·legi de Sant Ignasi. Hi haurà una segona part, que ha de començar també aquest estiu, per recuperar el claustre i convertir-lo en una plaça pública, des d´on es podrà accedir als diferents espais de l´edifici a través de la rampa que ja es començarà a fer a l´ala oest. I encara faltarà una tercera fase, que es deixa per a l´any vinent. En aquesta es dignificarà la façana que va quedar al descobert amb l´enderroc de la Sala Ciutat.

En total, la inversió a l´antic col·legi de Sant Ignasi arribarà als 1,3 milions d´euros, i forma part d´un projecte per reurbanitzar tot l´entorn de la plaça i la Via de Sant Ignasi i la Baixada dels Drets. En conjunt suposarà 3,6 milions d´euros d´aquí fins al 2018, l´obra amb més dotació que hi haurà durant aquest mandat, segons l´Ajuntament de Manresa.


El portal barroc del carrer Viladordis es rehabilitarà per sortir de l´ostracisme

El portal barroc de l´edifici del Museu passarà de l´ostracisme actual a ser rehabilitat. Erosionat pel pas del temps, és a la cruïlla entre la plaça de Sant Ignasi i el tram del Viladordis que va a parar a les Piscines Municipals.

El regidor de Planejament i projectes Urbans de l´Ajuntament, Marc Aloy, va explicar que era l´entrada principal del col·legi de Sant Ignasi, i que d´aquí s´accedia a l´antiga església que es va enderrocar durant la guerra civil.

«Es rehabilitarà perquè està en un estat molt deplorable. Ja estava previst anteriorment, i ara, amb les obres, es podrà tirar endavant». Aloy va destacar que serà un treball més artístic que no pas d´obra pura i dura. «Es posarà en mans d´especialistes».

No serà l´entrada principal al Museu, però sí una d´alternativa per quan es facin actes a l´equipament fora de l´horari habitual, de forma que tindrà més protagonisme que no pas ara.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Manresa

Professionals sanitaris donen sang per fer-ne créixer les reserves

Hi participaran Manel Jovells, Anna Aran Solé i Marta Chandre Jofré, entre d'altres

Seminari de ´Social Selling´, avui a Manresa

Serà aquest dijous a L3 Formació Professional

Gairebé la meitat de Manresa es troba sense el servei diari de repartiment de Correus

Gairebé la meitat de Manresa es troba sense el servei diari de repartiment de Correus

Segons el sindicat CGT, actualment hi ha més de 20.000 cartes ordinàries acumulades i 1.500...

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema