L´edifici del Museu de Manresa està de potes enlaire. No la part museística, endreçada com sempre, sinó les ales exteriors que donen al claustre i, per fora, al carrer Viladordis i a la plaça Sant Ignasi.

Ara fa un mes van començar les obres per habilitar el punt d´acollida dels pelegrins del camí de Sant Ignasi, ampliar els espais expositius i començar a fer uns nous accessos pel cantó de la plaça, on hi havia la Sala Ciutat.

Amb les obres, l´ala sud, on s´hi guardava el lapidari, és ara plena de runa. A l´ala oest, s´estan picant la paret i el sostre enguixats per deixar al descobert la pedra. I el claustre és ple de fils, pols i maquinària d´obres. Per situar-se: l´ala sud és la que dóna al carrer Viladordis i l´oest, a la plaça Sant Ignasi.

El primer que van fer quan van començar els treballs va ser anul·lar instal·lacions de l´enllumenat i de l´aigua a les dues ales on es concentren els treballs. A la del cantó sud s´ha dut a terme l´enderroc dels forjats interiors i s´ha començat a rebaixar la quota de la planta per deixar-la al mateix nivell que la del claustre. Durant aquest mes d´agost es faran els forjats nous i els acabats per tenir-la a punt el setembre.

A l´ala oest és on s´ha deixat al descobert la pedra de l´edifici original. És un espai estret i molt alt amb una volta al sostre. Hi ha d´anar una rampa que formarà part de la nova entrada al Museu des de la plaça de Sant Ignasi. Una part d´aquesta rampa donarà al claustre, on ja hi ha dibuixats uns cercles de color groc a les parets que indiquen per on ha de passar. L´altra anirà per l´interior de l´ala, que serà un espai només de circulació.

A l´ala sud hi havia fins ara el lapidari, format per unes 700 peces que es van salvar dels enderrocaments de les esglésies del Carme i de Sant Pere Màrtir, a l´actual plaça de Sant Domènec. Hi ha capitells, columnes, escuts o claus de volta que s´han traslladat. La de l´oest es feia servir de magatzem.

Tot aquest moviment forma part de la primera fase de les obres a l´edifici del Museu Comarcal, l´antic col·legi de Sant Ignasi. Hi haurà una segona part, que ha de començar també aquest estiu, per recuperar el claustre i convertir-lo en una plaça pública, des d´on es podrà accedir als diferents espais de l´edifici a través de la rampa que ja es començarà a fer a l´ala oest. I encara faltarà una tercera fase, que es deixa per a l´any vinent. En aquesta es dignificarà la façana que va quedar al descobert amb l´enderroc de la Sala Ciutat.

En total, la inversió a l´antic col·legi de Sant Ignasi arribarà als 1,3 milions d´euros, i forma part d´un projecte per reurbanitzar tot l´entorn de la plaça i la Via de Sant Ignasi i la Baixada dels Drets. En conjunt suposarà 3,6 milions d´euros d´aquí fins al 2018, l´obra amb més dotació que hi haurà durant aquest mandat, segons l´Ajuntament de Manresa.

El portal barroc del carrer Viladordis es rehabilitarà per sortir de l´ostracisme

El portal barroc de l´edifici del Museu passarà de l´ostracisme actual a ser rehabilitat. Erosionat pel pas del temps, és a la cruïlla entre la plaça de Sant Ignasi i el tram del Viladordis que va a parar a les Piscines Municipals.

El regidor de Planejament i projectes Urbans de l´Ajuntament, Marc Aloy, va explicar que era l´entrada principal del col·legi de Sant Ignasi, i que d´aquí s´accedia a l´antiga església que es va enderrocar durant la guerra civil.

«Es rehabilitarà perquè està en un estat molt deplorable. Ja estava previst anteriorment, i ara, amb les obres, es podrà tirar endavant». Aloy va destacar que serà un treball més artístic que no pas d´obra pura i dura. «Es posarà en mans d´especialistes».

No serà l´entrada principal al Museu, però sí una d´alternativa per quan es facin actes a l´equipament fora de l´horari habitual, de forma que tindrà més protagonisme que no pas ara.