Un manresà a la recerca dels límits de l'art a la ciutat més poblada del món

Adrià Harillo treballa en una galeria a Xangai després de passar per la Università degli Studi Guglielmo Marconi

07.08.2016 | 19:02
Un manresà a la recerca dels límits de l'art a la ciutat més poblada del món
Un manresà a la recerca dels límits de l'art a la ciutat més poblada del món

A la ciutat més poblada del món, Xangai, el manresà Adrià Harillo Pla, de 25 anys, continua el seu camí per doctorar-se simultàniament a la Universitat de Florida i la Complutense de Madrid amb una tesi que explora els límits de l´art.

Harillo defensa que si l´èxit mercantil ja no és sinònim de qualitat pel grau de perversió i d´interessos aliens al valor de les obres al qual s´ha arribat, institucions especialitzades han de prendre les regnes de la valoració artística.

Ha estat convidat a dur a terme els mesos de juliol i agost una estada per a estudiants internacionals a la Xangai Open University, universitat pública de la República Popular de la Xina. De fet, a Xangai treballa en una galeria d´art, una feina que ha acceptat perquè al sou xinès hi pot afegir una beca ARGO del ministeri d´Educació que li aporta mil euros al mes, més el vol i el visat pagats.

Harillo va estudiar a La Salle i es va llicenciar en Filosofia per la Universitat Autònoma de Barcelona el 2013. Durant aquest període va ser receptor de 4 beques, va portar a terme una estada a la Universidade Federal de Santa Catarina (Brasil) i va ser col·laborador d´Esports a Regió7.

En l´etapa de llicenciatura es va interessar especialment per les qüestions filosòfiques relacionades amb l´estètica i la filosofia de l´art, i va cursar tots els crèdits possibles en aquestes temàtiques. A més, a la Universidade Federal de Santa Catarina va assistir, entre d´altres, a l´assignatura de Filosofia de l´art II, sota la supervisió del Doctor Celso Braida.

Després de la finalització d´aquesta etapa, va ser admès al Màster de Recerca en Art i Disseny impartit per la Universitat Autònoma de Barcelona i al Màster Universitari en Mercat de l´Art impartit per la Universitat a Distància de Madrid. Va triar aquest últim perquè s´adaptava i complementava més satisfactòriament la seva línia investigadora.

Aquesta etapa la va saldar amb un excel·lent en el treball final de màster i amb un Erasmus+ de pràctiques a la Università degli Studi Guglielmo Marconi, a Roma. Després dels tres mesos li van fer un contracte laboral per dur a terme tasques equivalents a les de professor ajudant i preparar temaris per a les assignatures, docència i preparació d´avaluacions. Explica que els materials elaborats «anaven a parar a la Marconi International University, situada a Pembroke Pines, al costat de Miami».

Va plegar perquè va aconseguir la beca ARGO del ministeri d´Educació (concurrència competitiva, concedida a menys del 2% de candidats), que li permetia completar els ingressos per exercir de consultor creatiu a la galeria d´art de Xangai amb la qual tenia contacte.

Explica que la particularitat d´aquesta galeria és que les peces que comercialitza són creades pel col·lectiu Liu Dao, que genera obres corals realitzades sempre per més d´un artista.

Ha publicat articles com «El mercat de l´art. Una ruptura» i «Art al DRAE. Entre significat i referència», a Ensayos de Filosofía i La Albolafia: revista de Humanidades i Cultura, entre d´altres.

El mes que ve participarà en un congrés a Saragossa amb la ponència «Els marges de la ciutat, de l´art i de la crítica». També impartirà un curs a distància sobre sociologia de l´art a la Universitat Panamericana de Guatemala.

Mentre estudiava va començar a treballar a l´edat de 16 anys a McDonald´s i després, al Carrefour. Amb un punt d´orgull, afirma des de Xangai que «ningú m´ha regalat res».

Postura totalment antiromàntica

La línia investigadora d´Adrià Harillo explora la relació entre el mercat de l'art i la filosofia de l'art. Defensa que hauria de ser una institució la que decidís qui és i qui no és un artista. La concepció de l'artista actual és del segle XVII i XVIII, «però sempre ha estat un productor, no pas un geni». Creu que en un moment en el què l´art no es pot distingir a simple vista cal un discurs alternatiu a les lleis i les característiques del mercat. L'art, assegura, «per a mi no és res més que un instrument com qualsevol altre que s'utilitza com a símbol de prestigi social. Un prestigi social donat per una institució i poc més. Tinc una postura totalment antiromàntica de l'art». 

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Manresa

Segona setmana de vaga indefinida dels xofers del bus a Barcelona

Usuaris sense servei o que han de viatjar drets és el pa de cada dia que genera protestes des del...

L´Ajuntament de Manresa calibrarà el rebuig d´adolescents a l´homosexualitat

L´Ajuntament de Manresa calibrarà el rebuig d´adolescents a l´homosexualitat

Enquestarà alumnes de quart d'ESO i de batxillerat per fer prevenció entre els estudiants

El museu ja té feta la rampa de 39 metres per accedir-hi per la plaça de Sant Ignasi

El museu ja té feta la rampa de 39 metres per accedir-hi per la plaça de Sant Ignasi

L'alcalde anuncia per a la tardor del 2017 la fi de les obres a l'antic col·legi de Sant Ignasi,...

Usuaris sense servei o que han de viatjar drets, el pa de cada dia per la vaga de xofers de Bages Exprés

Usuaris sense servei o que han de viatjar drets, el pa de cada dia per la vaga de xofers de Bages Exprés

El comitè s'ha reunit amb el departament de Treball just quan arrenca la segona setmana de...

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema