L'Ajuntament de Manresa ha fet una trobada amb la Unió de Pagesos després que el sindicat s'oposés al redactat que recull l'aprovació inicial del nou Pla de camins de Manresa i demanés públicament al consistori que retirés aquesta proposta i en presentés una altra que tingués en compte l'activitat agrària del municipi.

El govern municipal ha volgut deixar clar que l'aprovació inicial del pla per junta de govern el dia 26 d'abril del 2016 i la presentació a la ciutat en un acte públic a la Casa Lluvià, el dia 3 de maig passat, és el punt de partida per encetar el diàleg sobre el document amb el conjunt de col·lectius i entitats implicades en l'espai agrari i forestal.

Amb la voluntat de poder rebre totes les parts interessades, facilitar el coneixement del Pla, enriquir-lo amb noves aportacions i fer possible el diàleg i el consens sobre les propostes plantejades, s'ha ampliat el termini l'exposició pública i de presentació d'al·legacions fins al dia 1 de setembre.

En aquesta línia, fins avui, s'han fet diverses reunions amb representants de les diferents àrees agrícoles del terme municipal (sector de Viladordis, sector de l'Agulla i sector Suanya-Ferreres), amb Unió de Pagesos i amb altres entitats.

Abans de la finalització del termini d'exposició pública, es preveu completar la ronda de contactes, amb la Junta de la Sèquia i amb representants d'altres àrees agrícoles com el Poal. També es faran sessions de treball amb els municipis veïns.

El regidor de Planejament i Projectes Urbans, Marc Aloy, ha defensat la necessitat del Pla especial urbanístic de camins de Manresa pel fet que el sòl no urbanitzable rep, cada vegada més, un ús intensiu d'activitats a banda de la tradicional, l'agrària. Cada cop són més les persones que l'utilitzen com a espai de lleure. I, sovint, aquest ús de lleure urbà genera disfuncions sobre l'activitat agrària.

Demana que es tingui en compta que el sòl agrari no disposa d'instruments que permetin fixar criteris sobre la gestió de la xarxa de camins i regular els usos adequats a cadascun dels camins. Així que el Pla de camins és l'instrument urbanístic que permet afrontar aquests reptes.

En aquest sentit el Pla de Camins té per objectiu garantir l'accessibilitat adequada al sòl no urbanitzable al servei de l'activitat agropecuària i, també, regular l'accés dels ciutadans als espais agroforestals del terme municipal.

Sempre segons Aloy, el Pla neix amb la voluntat d'afrontar la realitat de l'espai obert on conviuen ja plenament aquestes dues realitats: l'agrària i la de lleure urbà. I pretén trobar el punt d'equilibri, "per això proposa posar límits a la xarxa per als vianants i bicicletes i n'estableix una regulació".

Nous trams "puntuals"

Pel que fa a l'al·legació d'Unió de Pagesos en relació a l'obertura de nous camins, el govern assegura que "els nous trams de camí que es proposen són molt puntuals. I normalment responen a resoldre culs de sac amb un doble objectiu: per una banda, millorar l'accessibilitat en casos d'emergències o d'incendi i, per l'altra, donar la continuïtat necessària per tal que els ciutadans no passin per qualsevol lloc envaint descontroladament espais agrícoles o marges. En algun cas de més dimensió, respon a l'acord amb els propietaris de la zona".

Pel que fa a la recuperació de camins en desús, "té fonamentalment l'objectiu de defensar la propietat pública de camins o de preservar el patrimoni històric de l'antiga xarxa de comunicacions".

Segons el regidor de Planejament, les reunions de treball realitzades han permès "recollir propostes que quedaran reflectides en el document d'aprovació provisional per tal que el pla tingui un consens com més ampli millor".