Un càmping de ciutat. Aquesta és una bona forma de referir-se a la zona d´acampada Emili Freixa, que està situada dins el terme municipal de Manresa i entre els seus usuaris sovintegen els que només han d´agafar el cotxe i fer un parell de quilòmetres per arribar a casa seva.

Piscina, bar, botiga, barbacoa, zones esportiva i infantil són serveis de què disposa un equipament on, per exemple, es dóna la circumstància que un dels usuaris se´n va a treballar en bicicleta a un polígon industrial proper mentre la dona, ja jubilada, es queda al càmping.

Xavi Castells, director del càmping Emili Freixa, explica que durant els mesos d´estiu s´arriba a una ocupació del 90 % de les 78 parcel·les i també és un espai de pas per a turistes estrangers. El públic majoritari són socis de la Unió Caravanista de Catalunya que fa 25 anys va decidir construir l´equipament per als seus membres. Com que la delegació més potent era al Bages es va triar Manresa per fer-ho. En l´actualitat el càmping està obert al públic en general i allotja 160 persones.

Castells assegura que mentre que la gent que estiueja a la costa majoritàriament busca festa i diversió, els que trien l´interior de Catalunya estan més interessats en la cerca d´experiències culturals i l´enriquiment personal. Però hi ha circumstàncies per a tots els gustos. Explica que aquest estiu van arribar set autocaravanes que anaven a Sevilla, però havien llegit a la xarxa que podien seguir el partit de semifinals l´Eurocopa des del càmping. Lamenta, però, que Manresa «no potencia prou el turisme. I a mi, per exemple, que sóc de fora, això em sobta bastant».

«Aquí podem trobar la calma i tranquil·litat que no hi ha a Barcelona durant l´estiu»

Mentre la majoria de la població es desplaça a càmpings de platja, Sonia Rodríguez assegura que a l´Emili Freixa aconsegueix la pau necessària per gaudir de les vacances. «Podem trobar la calma i tranquil·litat que no hi ha a Barcelona durant l´estiu», explica. Va conèixer el càmping a través de la seva germana.

La família passa els estius en aquesta zona d´acampada des que els seus fills tenen tres anys. Ara el Jaume, la Sonia i el Roman ja han crescut. Tot i així, la seva mare destaca la llibertat que tenen els nens en un càmping. «Aquí ens coneixem tots i els nens poden estar més al seu aire», afirma Rodríguez.

«Fa quaranta anys que anem de càmping i en fa vint-i-cinc que venim a l´Emili Freixa»

Des de fa anys, Lídia Ferrer i Gregori Ayerbe recorren les zones d´acampada de tot Catalunya. «Fa quaranta anys que anem de càmping, i en fa vint-i-cinc que venim a aquest», explica el matrimoni. Són socis de la Unió Caravanista de Catalunya i durant tot l'any fan ruta per arreu del territori català. Com ells, la majoria de campistes són membres de l´entitat.

Els caps de setmana de primavera van a un càmping a la platja. A la temporada d´estiu, tenen la caravana a l'Emili Freixa, on passen pràcticament cada dia. Com que la família viu a Manresa, els néts del matrimoni els poden visitar per passar una part de les vacances plegats.

«Al càmping hi hem passat fins i tot la nit de Cap d´Any amb la família i els amics»

Quan van venir per primera vegada al càmping per anar a veure la seva família, Imma Sierra i José Molina van decidir comprar una caravana per passar-hi els estius. Fins a l´any passat només hi anaven durant els mesos d´estiu, però ara hi estan tot l´any per venir també els caps de setmana i dies de festa amb els seus dos fills.

La parella, que viu a Sant Joan Despí, explica: «hi hem passat fins i tot la nit de Cap d´Any amb la família i els amics. Aquest any, si es pot, volem repetir». Asseguren que a la zona s'hi van reunir més de cent persones entre campistes, amics i familiars que van voler passar l'última nit de l'any al càmping.

«El millor és que véns a desconnectar però ets a dos minuts de la ciutat»

Tot i que ara viu a Puig-reig per feina, Anna Orduña va néixer a Manresa. La seva història a la zona d´acampada va començar fa tres anys quan la seva família va decidir canviar el càmping de platja per un de més proper. El seu pare acabava tard de treballar i era difícil viatjar tots els caps de setmana fins a la costa.

A la zona d´acampada Emili Freixa va conèixer qui és la seva parella, que aleshores treballava al bar. Tot i que van haver de vendre la caravana, hi van durant tot l'any amb la seva família. Orduña considera que el millor del càmping és que «véns a desconnectar, però ets a dos minuts de la ciutat».