La Fundació Althaia de Manresa tenia el 30 de juny d'aquest any 3.778 persones pendents de passar pel quiròfan. Són 267 menys que les que hi havia a final del 2015, segons dades del departament de Salut. Es tracta de pacients que s'han d'intervenir quirúrgicament en alguna de la cinquantena d'operacions generalistes. També inclouen les tres úniques intervencions que s'han de fer en un màxim de sis mesos, que són les de cataractes, i les de pròtesis de genoll i maluc, i les oncològiques.

El gruix més important d'usuaris pendents de ser intervinguts correspon a la cinquantena d'intervencions generalistes esmentades, que són totes les que es fan a l'Hospital de Sant Joan de Déu. Són 3.279 pacients. De les tres intervencions garantides en un màxim de mig any n'hi havia 488, mentre que per tractar-se de càncer n'eren 11. El 31 de desembre del 2015, d'aquests últims n'hi havia 26.

Hi ha cinc intervencions quirúrgiques amb més de 200 pacients en llista d'espera. Es tracta de les de varius, hèrnies, cataractes, parts toves de l'aparell locomotor i reparacions articulars. Aquesta última és la que té la llista d'espera més important, amb 268 pacients, seguit de les hèrnies (255), cataractes (237), aparell locomotor (219) i varius (216). Les intervencions de reparacions articulars ostenten una altra marca. És la que té el temps d'espera més llarg. Supera els 14 mesos. Si es fila més prim, hi ha 9 intervencions més que el 30 de juny del 2016 tenien més de 100 pacients en llista d'espera. Lideren el rànquing les d'hèrnies umbilicals (197), galindons (188) i estructures articulars (170).

El temps mitjà d'espera varia en funció del tipus d'operació quirúrgica. En les generalistes és de poc més de 6 mesos. Concretament 187 dies, xifra per sobre de la mitjana catalana, que és de 129, una mica més de 4 mesos, però per sota de la que Althaia tenia el 31 de desembre del 2015, que era de 206 dies.

Pel que fa a les intervencions de cataractes i pròtesis de genoll i maluc, per ser operat a Manresa cal esperar-se una mitjana de 115 dies. En aquest cas queda per sota dels 150 de la de Catalunya. En oncologia, on hi ha un temps garantit d'entre 45 a 60 dies en funció de la patologia que cal tractar. A Manresa la mitjana d'espera és de 22 dies. També queda per sota de la catalana, que és de 31.

Hi ha tres intervencions que superen l'any per operar-se. Són les esmentades reparacions articulars, la d'òrgans sexuals masculins i les parts toves de l'aparell locomotor. Gairebé arriben a l'any les d'estructures articulars i les de múscul, tendó i fàscia de la mà, i cal esperar-se més de mig any en nou operacions quirúrgiques més.

On hi ha hagut una reducció significativa de pacients en llista d'espera és en la intervenció de cataractes. A final del 2014 n'hi havia 901, el 2015 n'eren 484, i el 30 de juny d'aquest any, 237. Dels 201 dies que calia esperar-se per ser operat s'ha passat a 96. El descens s'explica pel fet que Sant Joan de Déu va incrementar les operacions de1.300 a 2.000 l'any per reduir les llistes d'espera d'aquesta patologia. En pròtesi de maluc no ha passat el mateix. El nombre de pacients que s'han d'operar han augmentat lleugerament, en són 8 més que fa mig any, mentre que el de pròtesi de genoll s'ha reduït d'una seixantena.

Cataractes i pròtesis de maluc i genoll són les úniques intervencions quirúrgiques garantides que s'haurien de fer en un màxim de 6 mesos.