Una tala de molta alçada a la Renaixença

Especialistes en esporga en altura tallen manualment un pi del pati de l'escola davant l'expectació dels vianants

19.08.2016 | 07:37
Una tala de molta alçada a la Renaixença

Bocabadats. Igual que si hi hagués un espectacle de carrer. Tothom qui ahir passava per davant del col·legi Renaixença, a la cruïlla entre els carrers Saclosa i Carrió, s´aturava per contemplar l'operació per podar un arbre de grans dimensions que hi ha al pati de l'escola i que es va esqueixar el juliol passat. En aquest cas era una tala d'alçada que es duia a terme de forma manual amb un operari enfilat dalt de tot i penjat literalment de l´arbre.

Especialistes en poda en alçada es van encarregar de fer la tala d´un pi de més de 50 anys que després de quedar esqueixat era inestable, segons tècnics de l´Ajuntament.

El primer que van fer va ser treure la branca que va caure el juliol i que va fer malbé una tanca del pati. Després va començar tota l´operació de lligar-se amb cordes, assegurar-se i començar a enfilar-se pel tronc. Dos operaris més es feien càrrec de tensar cordes des de baix.
A partir d´aquí l´operari enfilat, que alguns cops desapareixia entre les fulles, va començar a tallar i tirar branques petites a terra. Però el que en principi podria semblar que era una esporga normal es tractava en realitat d´una operació per aclarir la copa de l´arbre i deixar-hi una via lliure per poder tallar les branques més grans i retirar-les sense entrebancs. La tala es feia de dalt a baix davant la impossibilitat de tallar directament el tronc com es podria fer enmig d´un bosc o en un lloc que no hi hagués edificis al costat ni cap via pública a la vora. Era massa gran i massa alt.

Per poder retirar les branques van instal·lar una tirolina entre el pi i un arbre del Saclosa, a l´altra banda del carrer. Després, més cordes per garantir la protecció de l´especialista enfilat, a qui amb una altra corda li van fer arribar la serra mecànica. El soroll de l´aparell encara va cridar l´atenció de més vianants, alguns dels quals feien fotografies i gravaven l´operació amb el mòbil.
Llavors van començar a aclarir la capçalera de l´arbre. Primer es lligaven les branques, després l´especialista les tallava i amb la tirolina s´anaven enretirant a poc a poc. I així anar fent durant tot el dia fins a deixar-lo net de branques i començar a tallar el tronc.
Dimarts al pati de l´escola Flama també es van tallar dos pins que hi havia massa a prop de l´edifici i un pollancre mort.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Manresa

Manresa impulsa que aturats trobin feina en el sector agrari

Qui estigui interessat a desenvolupar una carrera professional agrària pot adreçar-se al Centre...

La Generalitat retira 750.000 euros més de subvenció de l´edifici Impuls

La Generalitat retira 750.000 euros més de subvenció de l´edifici Impuls

Els diners són de la segona convocatòria Feder i s'afegeixen als 1,2 milions d'euros ja revocats

Manresa participa en un projecte europeu per al tractament de residus valorat en 2,2 milions d´euros

Manresa participa en un projecte europeu per al tractament de residus valorat en 2,2 milions d´euros

S'investiguen nous mètodes per disminuir costos per eliminar els lixiviats, aigües contaminades...

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema