A partir de l'octubre és previst que arribin a Manresa quaranta refugiats, previsiblement provinents de camps del Líban i de Grècia. Seran unitats familiars (famílies senceres amb més d'un integrant) i s'allotjaran a l'antiga casa de les germanetes dels pobres, ara propietat de l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu i gestionada per la Fundació Germà Tomàs Canet.

Tal com han explicat a aquest diari la Fundació Germà Tomàs Canet i l'ONG Dianova, que és la que dirigeix tota l'operació -que també inclou acollir quaranta-un refugiats més a Vic-, ara per ara, ambdues entitats estan tallant els darrers serrells per tancar l'opció d'asilar aquestes quaranta persones a l'antiga casa de les germanetes dels pobres, que ja funciona com un espai d'acollida de projectes solidaris. Per exemple, el servei de dutxes gratuït. La setmana vinent tenen previst celebrar una reunió en la qual també participarà l'Ajuntament i que servirà per continuar les converses.

Antoni Tort, director territorial a Catalunya de l'ONG d'acció social Dianova, va explicar divendres a Regió7 que l'entitat va licitar per una subvenció posada a concurs públic per fer-se càrrec dels vuitanta-un refugiats, i que el govern estatal, l'únic que té competències en aquest tema i que és qui ho finança, els la van concedir. A partir d'aquí, sabedors dels municipis que s'han postulat com a punts de la primera acollida d'asilats (Barcelona, Manresa, Tiana i, més tard, Vic), i que, en el cas de Manresa, l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu de seguida va manifestar la seva predisposició a oferir l'antiga casa de les germanetes dels pobres per allotjar-ne, van iniciar els contactes corresponents.

Divendres van tancar l'acollida en el cas de Vic, que en el seu dia va oferir l'alberg i el seminari del bisbat de Vic, que aquest ha cedit al seu torn a Càritas Arxiprestal del municipi per a temes relacionats amb els refugiats. A la capital d'Osona és previst que vagin al seminari. "A partir del 5 de setembre estem preparats per rebre'n quaranta-un. Quan? No ho sabem". Tampoc si hi arribaran de cop o de manera esgraonada. El mateix és previst que passi "a final de setembre o principi d'octubre" en el cas de Manresa, on arribaran més tard perquè caldrà fer alguna obra abans a la casa de les Saleses per tenir-la a punt. En un article publicat a aquest diari el novembre de l'any passat, els responsables ja van advertir que calia millorar la instal·lació de l'aigua i del gas.

Una acollida temporal

Tort afegeix que aquesta primera fase té una durada de divuit mesos. Els sis primers són els que s'estaran en els espais d'acollida esmentats per, a partir d'aquí, poder marxar amb les seves famílies, si en tenen a Catalunya o a Espanya, o bé redistribuir aquestes persones, i procurar-los l'accés a un habitatge al municipi o en un altre de la comarca per iniciar l'arrelament. En tot cas, "tindran llibertat per circular perquè estaran aquí amb la més absoluta legalitat".

El director territorial de Dianova a Catalunya assenyala que, per a Manresa, acollir aquestes persones, si al final arriben a bon port les converses amb la Fundació Germà Tomàs Canet, "pot ser una oportunitat" per demostrar la seva solidaritat.