Entre emocions, comiats, aplaudiments i també alguna llàgrima, el pubillatge manresà va proclamar ahir els seus dos nous representants, que portaran la banda i la faixa arreu de Catalunya durant el proper any. Es tracta de Clàudia Palà i Joan Marc Planas, que agafen el relleu de l'hereu i la pubilla sortints, Marc Piqué i Laura Santamaria.

Clàudia Palà té 17 anys i és veïna del barri de Cal Gravat de Manresa. Aquest curs ha acabat segon de batxillerat a l'institut Pius Font i Quer, on ha cursat la modalitat tecnològica, i al setembre començarà el grau d'Enginyeria en vehicles aeroespacials a Terrassa. Joan Marc Planas és una mica més gran: té 21 anys, viu a les Bases i estudia el grau en Psicologia a Barcelona. Actualment està fent segon curs, tot i que també fa assignatures d'altres anys.

Durant la proclamació, en una plaça Sant Domènec plena a vessar, els nous pubilla i hereu es van mostrar molt contents i il·lusionats per representar la ciutat, i van agrair el suport dels seus predecessors i del centenar llarg de representants del pubillatge vinguts d'arreu de Catalunya, que seien a les primeres files. A l'acte, presentat per Gemma Lorenzo i Eduard Pladellorenç -pubilla i hereu de Manresa 2014- van intervenir-hi pubilles d'àmbit central i nacional, entre les quals, la santvicentina Marta Serran, pubilla de Catalunya 2015, que ahir feia 18 anys. També van parlar l'alcaldessa accidental, Mireia Estafanell, i el president de Foment de les Tradicions Catalanes, Toni Pérez.

Comiat emotiu

Laura Santamaria i Marc Piqué, ara exrepresentants de la ciutat, van aprofitar la cerimònia per acomiadar-se. Ho van fer amb uns discursos on van recordar l'experiència viscuda, i també van reivindicar el món del pubillatge. "Hi ha molt desconeixement. El pubillatge està viu, molt viu, i significa empatia, altruisme, solidaritat i estimar la terra", va afirmar Santamaria, que també va voler fer una crida als joves de la ciutat perquè s'animin a participar-hi. "És una experiència inoblidable, no us en penedireu", va assegurar. El seu company, Marc Piqué, va agrair el suport de la gent i les entitats que ajuden a mantenir la tradició, i va voler deixar clar què representen les figures d'hereu i pubilla.

Com passa habitualment, la proclamació també va servir per recordar anècdotes i experiències viscudes durant l'any en què pubilles i hereus han anat coincidint cada cap de setmana. A més, Santamaria i Piqué van interpretar un tema musical a dues veus i guitarra: Que tinguem sort, de Lluís Llach; un bon missatge per als nous representants, Palà i Planas.