Manresa té un Pla d'Autoprotecció del Castell de Focs, -que enguany s'ha homologat- pensat per a 21.600 persones. El cert, però, és que ningú no sap quants milers de persones assisteixen cada any a l'acte més multitudinari de la Festa Major de Manresa, al parc de l'Agulla. Fins aquest any.

Diumenge, dia de la celebració, per primera vegada en la seva història, vuit persones es col·locaran a les vuit portes d'entrada i sortida al recinte del parc de l'Agulla, des de les 4 de la tarda i fins que comenci la festa pirotècnica, per comptar els assistents.

Joan Calmet, regidor de Festes, que ho va anunciar, ahir, en la presentació del Pla d'Emergències, de Seguretat i Protecció Civil de la Festa Major de Manresa, va admetre que aquesta iniciativa els podria anar en contra, en el sentit que, si hi van més de 21.600 persones, voldrà dir que el pla d'autoprotecció queda curt.

El regidor va estar acompanyat per Montse Cambray, tècnica de Protecció Civil de l'Ajuntament, i de Jordi Mora i Miquel Martínez, cap i sotsinspector de la Policia Local, respectivament.

Cambray va repassar els plans i dispositius de seguretat, pensats, sobretot, per als actes més multitudinaris, com el castell de focs i el correfoc, i també per a les multituds que s'apleguen al centre de Manresa les nits i matinades de divendres fins a dilluns.

Cambray va anunciar que enguany s'ha inclòs per primera vegada la Festa Major Alternativa en el Pla Específic Municipal per Emergències en àrees de concurrència pública de la festa major. Un fet, va recalcar Calmet, que és lògic, perquè "la voluntat política de l'anterior mandat i del d'ara és entendre la Festa Major Alternativa com una part important de la festa major. Des del 2011 ja es té en compte a l'hora de posar els entarimats i pel que fa referència a la neteja, als sanitaris, als plans d'autoprotecció i de seguretat. La FMA participa de tots aquests plans i de la despesa de la festa major".

Quant a l'esmentat pla per al castell de focs, Cambray va destacar que un decret de la Generalitat demana tenir-lo basant-se en el fet que "hi ha més de 200 quilos de pirotècnia i un volum de gent de més de 20.000 persones" (una xifra que aquest diumenge se sabrà si és ajustada o no). Aquest pla, que es va començar a dur a terme l'any passat, s'haurà d'homologar cada any "perquè canvia el volum de la pirotècnia". Calmet va esmentar que la iniciativa de comptar la gent no només serà útil en l'àmbit de la seguretat (per saber si les portes d'accés són suficients o no, per exemple), sinó organitzatiu, com ara "per anar a buscar un espònsor per tenir més recursos".

Set nens extraviats

El centre de control, alarma i comunicacions del castell de focs estarà a dins del parc, al costat del camí dels Ametllers. Hi haurà deu sanitaris a peu, tres ambulàncies i una barca i barquer cedits per Aigües de Manresa per si calgués treure algú de l'aigua. Cambray va recordar ahir que es repetirà l'experiència de repartir polseres als pares perquè identifiquin els seus fills, tasca que anirà a cura de quinze voluntaris. Va insistir en la importància de fer-ho, o de posar als més petits un paper amb el nom dels pares i el telèfon de contacte a la butxaca. "Cada any ens trobem nens que s'extravien", va remarcar. L'any passat en van ser set.

Per al tema dels accessos al parc, hi tornarà a haver la col·laboració de la Policia Local de Sant Fruitós de Bages i de Santpedor. "La novetat amb el tema de les sortides d'emergència és que els cartells seran fluorescents, de manera que es veuran millor".

Mateix itinerari

Dilluns, el correfoc repetirà el recorregut de l'any passat i, com és habitual, a partir de les 2 del migdia es restringirà el pas de vehicles per tota la zona del nucli antic afectada. El centre de coordinació i l'hospital de campanya estaran a la plaça d'Europa. L'alberg del Carme acollirà la reunió de coordinació, que enguany es farà una mica més aviat, a les 8 del vespre, per qüestions logístiques.

A la plaça de Sant Domènec es tornarà a muntar (avui) una caseta d'obra cedida per la constructora Cots i Claret per a les primeres intervencions mèdiques. A banda, els dies de festa hi ha personal de Creu Roja; dues ambulàncies.

Crida al civisme

El cap de la Policia Local va desitjar "que la gent surti a divertir-se dins del que és la convivència", i va demanar als ciutadans menys favorables a la disbauxa "que siguin conscients que estem de festa major i que certes coses han de passar". Va demanar seny amb l'alcohol i va anunciar que es faran controls d'alcoholèmia. Calmet va recordar que hi tornaran a haver els Àngels de Nit per fomentar hàbits saludables i la vela informativa Som.Nit a la Plana de l'Om.