En comú tenen la seva afició als esports i un any per endavant de viatge per diverses poblacions de Catalunya. Clàudia Palà i Joan Marc Planas, pubilla i hereu de Manresa 2016, van decidir fa menys d'un mes presentar-se com a candidats per representar la ciutat durant un any.

"Potser no sóc com s'espera que sigui una pubilla, però m'és igual. Em feia molta gràcia fer-ho", admet Palà. La jove ha acabat de cursar el batxillerat tecnològic a l'institut Pius Font i Quer. El mes vinent començarà a estudiar el grau d'Enginyeria en Vehicles Aeroespacials a la UPC de Terrassa i ha jugat a futbol fins a aquest any, en què s'ha dissolt l'equip. Arriba preparada per trencar estereotips. No va ser fins que va rebre la trucada de Josep Purtí, de la Comissió de Pubillatge de Manresa, que es va animar a fer el pas. Però aquesta era una idea que, igual que en el cas de Planas, ja feia temps que els rondava el cap.

Joan Marc Planas estudia i treballa a mitja jornada, per això va decidir cursar el grau en Psicologia des de la Universitat Oberta de Catalunya. "La història, la cultura que ens envolta. Tot això també ens fa persones", comenta. En la branca dels esports, la seva passió ha estat jugar a bàsquet des de ben petit, i en els darrers anys ha entrenat un equip de nens a la Salle, l'institut on va estudiar.

Una bona química

El culpable que sigui l'actual hereu de Manresa és Eduard Pladellorens, representant de la ciutat l'any 2014. Una conversa amb el seu amic el va acabar de convèncer per presentar-se a l'examen. "Sempre he estat molt competitiu", confessa Planas. Per aquest motiu es va voler preparar per guanyar. En canvi, la pubilla sorprèn per la seva seguretat, tot i tenir només 18 anys. "Vaig mirar quatre coses bàsiques, però la majoria ja ho tenia al cap". La bona química amb què es comuniquen els representants actuals és un dels seus punts forts.

El coneixement que tenen de Manresa i la cultura catalana també els va ajudar en l'entrevista personal, una de les parts de l'avaluació dels candidats. "Descriu la ciutat amb un adjectiu", els van demanar. "Ideal", va respondre Palà, qui va argumentar que "Manresa té la mida justa, és un poble gran i una ciutat petita". En això va coincidir amb el seu company de pubillatge, que va proposar "familiar". I hi va afegir "perquè és molt acollidora i ens coneixem tots".

El nou hereu reconeix que durant l'entrevista va procurar comportar-se de forma natural: "m'havien dit que era important la imatge que dónes parlant i vaig intentar estar tranquil, ser coherent, seriós, però tampoc semblar un robot. Suposo que devien veure això i els va agradar".

Caps de setmana plens

L'esport i el lleure han ocupat els dies lliures de Palà i Planas fins ara. Des de diumenge, quan van ser proclamats pubilla i hereu, saben que els caps de setmana estaran plens d'actes arreu de Catalunya en què tindran la responsabilitat de representar la seva ciutat. La nova pubilla afirma que es vol prendre aquest any per centrar-se en les noves responsabilitats.

La il·lusió d'entrar a formar part d'aquest grup omple els desitjos d'aquests dos joves manresans. Però també el pes que durant set anys hi hagi hagut manresans ocupant algun dels títols del pubillatge de la Catalunya Central. "L'Eduard Pladellorens el primer dia em va dir que m'ho podia mirar de dues formes: com una feina divertida o com un hobby amb obligacions. I això m'ha quedat gravat", diu Planas.

El nou hereu assegura que "només per veure emocionats la Laura Santamaria i el Marc Piqué durant els parlaments el dia del seu comiat ja val la pena intentar-ho".