Els Mossos d’Esquadra de Manresa han confirmat la presència de rates als calabossos de les instal·lacions policials després que ho fes públic el sindicat de la policia catalana USPAC. Una empresa especialitzada està treballant des de la setmana passada per exterminar les rates, però el sindicat assegura que se n’han continuat veient i que, per tant, «no s’han fet les actuacions que calia».

Des que es van veure les rates, està tancada la zona de detinguts dels homes i, segons ha pogut saber aquest diari per fonts properes a la policia catalana, dijous a la tarda també es van tancar la resta de sales de d’arrestats de la comissaria -la de dones i la de menors- perquè l’empresa especialitzada hi pogués treballar, tot i que els Mossos d’Esquadra no van confirmar aquesta informació.

Dijous, la comissaria dels Mossos a Manresa no podia acollir detinguts per culpa d’aquesta incidència. Si s’hagués produït alguna detenció, s’hauria traslladat la persona a les comissaries de Berga o d’Igualada per proximitat. Fonts dels Mossos d'Esquadra asseguren que de vegades es traslladen els detinguts a altres comissaries quan s’han de fer tasques de neteja en aquestes sales.

No és la primera vegada

El sindicat assegura que no és la primera vegada que es veuen rates a la comissaria de la capital del Bages, tot i que no saben determinar-ne les causes. Només han detectat que s’amaguen sota l’estructura de l’edifici.

En un comunicat, la Unió Sindical de la Policia Autonòmica de Catalunya (USPAC) adverteix que les rates, d’entre 15 i 20 centímetres, han estat vistes a la zona de calabossos. De fet, només se n’han vist dues diverses cops des de dimarts de la setmana passada.

Segons la USPAC, la presència de rates a la comissaria i el seu possible accés a les sales comunes és un «greu risc» per als agents i també per als ciutadans que acudeixen al recinte, perquè «creen greus problemes de salubritat».

Per aquest motiu, USPAC ha demanat al director dels Mossos d’Esquadra, Albert Batlle, que adopti mesures urgents per evitar que les rates accedeixin a l’interior de les dependències i que informi el sindicat de les mesures preventives que s’acordin per pal·liar aquesta situació i eliminar els rosegadors de les instal·lacions policials de Manresa de manera immediata.

Els sindicat celebra que es posés en marxa el protocol habitual un cop es van adonar de la presència de rates, però demanen un altre tipus d’actuacions, ja que les tasques de l’empresa especialitzada, de moment, no han donat resultats.