Maria Mercè Conangla i Jaume Soler han protagonitzat aquest migdia el primer pregó a duo de la Festa Major de Manresa. Una nova modalitat que, segons han dit ja d'entrada, no se'ls hi fa estrany ni inhabitual. "Compartim des de fa 40 anys parella, família, dinou llibres escrits conjuntament i també un projecte social: Fundació Àmbit Ecologia Emocional". Conangla i Soler són experts en psicologia i creixement personal, gestió emocional i el treball en valors. Per això el pregó ha estat ple de cites de Dostoievsky, Mandela, Neruda, Gandhi, Pla o Fromm, i paraules com creativitat, generositat, paciència, o saviesa.

Cadascú s'ha presentat i han rememorat els seus records d'infantesa i joventut. Soler a Manresa, Conangla primer a l'Ametlla de Merola, i després a Manresa, on hi va viure a partir dels 14 anys. També el seu pas pels escoltes, on es van conèixer.

A partir d'aquí el pregó s'ha convertit en una reflexió sobre la diversitat, la convivència, el coneixement del món interior de cadascú, la consciència, la confiança, el respecte o la necessitat d'aprendre a escoltar. En definitiva, reflexions sobre el pas per aquest món, el llegat que s'hi deixa, "som responsables del món que deixem", i el respecte per la natura i sensibilitat per a tot allò que és viu.

"Hem de formar persones que no només es commoguin davant els problemes de la humanitat, sinó que es moguin per canviar-la a millor", ha sigut un dels missatges que han donat. "No deixem que el soroll dels cansats moralment silenciï aquest clam interior". També han parlat de l'educació per dir que "quan eduquem és impossible ser efectius sinó som afectius".

Pel que fa als reptes del mon han recomanat que la comunitat humana "doni respostes més ètiques i emocionalment ecològiques a allò que s'esdevé. I no hi ha equipatge millor per transitar els entorns incerts que la confiança en un mateix, en els altres i en la vida". Han defensat, igualment, recuperar els valors d'una vida "senzilla i més frugal. Encara hi ha qui s'estima més ser íntegre que ric", van emfatitzat.

De la festa major Conangla i Soler han dit que "el nostre primer motiu de festa és poder-nos despertar cada dia i estrenar unes noves 24 hores amb les quals poder entreteixir relacions, aprendre, somiar, imaginar, crear, cantar, treballar, estimar". La festa, han continuat, és el contrari a la destructivitat. Per al pregoners "és la culminació de la pau interior i exterior, és una expressió de llibertat, és acollida i obertura als altres, perquè sense compartir amb els altres no hi ha festa". Per això el seu missatge final ha sigut: "integrem la festa a la nostra vida".

L'alcalde de Manresa ha destacat que les reflexions de Conangla i Soler inspiren la vida personal i professional. Pel que fa al fet que el pregó hagi sigut a duo ha recordat que a Manresa també es governa en parella. Finalment ha fet una crida a la integritat i a la honestedat com a valors fonamental. "Reivindico el paper dels polítics íntegres i honrats, que són la gran majoria".