La Festa Major Alternativa (FMA) va desprogramar la banda bagenca Mogambo, que havia de tocar dijous, per acusacions d'agressions sexistes contra dos dels seus integrants. Mogambo va fer públic el seu malestar a través de les xarxes socials divendres a la tarda. En declaracions a Regió7, el baixista Àlvar Moya considera les acusacions injustes i assegura que s'han sentit "atacats sense motius".

L'acusació va arribar a l'assemblea de la FMA a través del col·lectiu feminista Acció Lila. Les suposades agressions serien de caràcter psicològic, però la FMA no ha volgut donar més detalls ni concretar a qui s'acusa. Mogambo s'ha referit a les acusacions com a "rumors" i diu que no se'ls hi ha ofert "cap mena de prova".

La FMA assegura que les acusacions han estat contrastades, però no explica com. També al·lega que s'ha donat prou informació i detalls als integrants de la banda com perquè identifiquin les agressions en qüestió.

La banda, però, reitera que no té prou informació com per reconèixer l'agressor i actuar al respecte. Mogambo està integrat per cinc noies i cinc nois de la Catalunya central.

A la FMA no li consta que les persones que van informar de l'atac vulguin presentar una denúncia. Moya critica precisament que l'organització de la festa actui "com una policia de la moral" i exigeix que "si creuen que és una agressió que acudeixin a les autoritats pertinents". I segueix: "No se'ns ha donat la possibilitat de defensar-nos i no s'ha respectat la nostra presumpció d'innocència".

En el comunicat publicat a les xarxes socials, Mogambo va voler deixar clara la seva postura pel que fa les agressions sexistes en general: "És sabut per tots vosaltres la condemna explicita que des de Mogambo, amb la nostra música, hem fet sempre de qualsevol forma de violència". La banda convidava els seus seguidors a compartir la publicació. A l'hora de tancar aquesta edició ja ho havien fet prop de 200 persones.

L'organització de la FMA, al seu torn, justificava així la cancel·lació del concert: "Com a col?lectiu que reivindica una festa alternativa amb valors polítics com espais lliures d'agressions masclistes, racistes, feixistes, espanyolistes, homòfobes i transfòbiques, no podem permetre que cap persona que contradiu aquests valors pugi al nostre escenari. Per aquest motiu fa uns dies es va acordar anul?lar el concert de Mogambo".

Protocol contra agressions

Precisament enguany, la FMA ha començat a aplicar un "protocol contra les agressions heteropatriarcals". El principal impulsor ha estat Acció Lila. El protocol busca perseguir tota mena d'accions i actituds que es considerin sexistes.

Membres del col·lectiu han destacat la importància de perseguir aquesta mena d'agressions en el context de la Festa Major. Asseguren que moltes d'aquests atacs passen desaparcebuts quan es produeixen de festa. "No hi ha impunitat ni de dia ni de nit", resumeix una militant.