Maria Mercè Conangla i Jaume Soler van pronunciar ahir el primer pregó a dues veus de la Festa Major de Manresa. Una nova modalitat que, segons van dir ja d'entrada, a ells no se'ls fa estrany ni inhabitual. Són parella des de fa 40 anys i han escrit conjuntament dinou llibres, i tenen "també un projecte social: Fundació Àmbit Ecologia Emocional". Conangla i Soler són experts en psicologia i creixement personal, gestió emocional i el treball en valors.

Això explica per què el pregó, que va omplir la sala de plens, era ple de citacions de Dostoievski, Mandela, Neruda, Gandhi, Pla o Fromm, i paraules com creativitat, generositat, paciència o saviesa.

Un pregó emocional

Cadascú es va presentar i va rememorar els seus records d'infantesa i joventut. Soler, a Manresa; Conangla, a l'Ametlla de Merola i després a Manresa, on va viure a partir dels 14 anys. També va aparèixer el seu pas pels escoltes, on es van conèixer.

A partir d'aquí, el pregó es va convertir en una reflexió sobre la diversitat, la convivència, el coneixement del món interior de cadascú, la consciència, la confiança, el respecte o la necessitat d'aprendre a escoltar. En definitiva, reflexions sobre el pas per aquest món, el llegat que s'hi deixa -"si bé no sabem a l'inici de la nostra existència a quin món venim, som responsables del món que deixem, van dir- i el respecte per la natura i la sensibilitat per tot allò que és viu.

"Hem de formar persones que no només es commoguin davant els problemes de la humanitat, sinó que es moguin per canviar-la a millor", va ser un dels seus missatges. "No deixem que el soroll dels cansats moralment silenciï aquest clam interior".

També van parlar d'educació per dir que "quan eduquem és impossible ser efectius si no som afectius". I com s'han d'encarar els reptes del món? Doncs van recomanar que la comunitat humana "doni respostes més ètiques i emocionalment ecològiques a allò que s'esdevé. I no hi ha equipatge millor per transitar els entorns incerts que la confiança en un mateix, en els altres i en la vida".

Íntegre o ric?

Van defensar, igualment, la necessitat de recuperar els valors d'una vida "senzilla i més frugal. Encara hi ha qui s'estima més ser íntegre que ric", van assegurar, al mateix temps que van alertar que "l'ús ètic dels recursos és l'únic que farà sostenible aquest planeta. Cal tornar al concepte de compartir".

Al llarg del pregó van improvisar per fer reflexions o explicar vivències personals.

De la festa, Conangla i Soler van dir que "el nostre primer motiu de festa és poder-nos despertar cada dia i estrenar unes noves 24 hores amb les quals entreteixir relacions, aprendre, somiar, imaginar, crear, cantar, treballar, estimar". La festa, van dir, és el contrari de la destructivitat. Per als pregoners, "és la culminació de la pau interior i exterior, és una expressió de llibertat, és acollida i obertura als altres, perquè sense compartir amb els altres no hi ha festa". Per això, el seu missatge final va ser: "integrem la festa a la nostra vida".

Integritat i honestedat

L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, va destacar que les reflexions de Conangla i Soler inspiren la vida personal i professional de cadascú, i també la ciutat. Per a Junyent, "sovint necessitem eines personals que no tenim a l'abast, i els consells d'avui [ahir per al lector] ens poden ser útils per al nostre trajecte vital".

Seguint el leitmotiv del pregó, l'alcalde va assegurar que "cal confiar en nosaltres mateixos, en el nostre potencial i en els altres per caminar plegats pels camins de la incertesa i tirar endavant". Finalment va fer una crida a la integritat i a l'honestedat com a valors fonamentals. Per això va voler "reivindicar el paper dels polítics íntegres i honestos, que són la gran majoria".