La Colla Castellera Tirallongues de Manresa va aconseguir carregar aquest diumenge al migdia un castell de vuit pisos, el 4 de 8. Es tracta de la construcció més alta que ha fet mai la colla. Després que l'enxaneta coronés el castell, aquest es va esfondrar i no van acabar de descarregar-lo. L'última vegada que la colla va carregar el 4 de 8 va ser el 1998, però tampoc va aconseguir completar-lo.

El 4 de 8 dels Tirallongues va ser el castell de més dificultat dels que es van fer ahir al migdia durant la Diada Castellera de la Festa Major. Els manresans també van descarregar un 4 de 7 i un 7 de 7. Les dues colles convidades van ser els Bordegassos de Vilanova i els Castellers de Terrassa. La Diada, que es va celebrar a la Plana de l'Om, va reunir centenars de persones entre colles i públic.

El cap de pinyes dels Tirallongues, David Jover, estava exultant després d'igualar la fita de fa 18 anys. Aleshores ell ja formava part de la colla, però creu que aquesta vegada tenien el 4 de 8 molt més assajat. Jover és optimista: aquesta temporada seguirant intentant el 4 de 8 i confia que el podran descarregar aviat.

Quan l'enxaneta va alçar el braç per coronar la construcció el públic va fer una gran ovació. A mesura que baixaven els pisos més alts, però, el castell va començar a fer figa. La caiguda es va produir just quan començaven a baixar els dosos, la parella de castellers del sisè pis que serveixen de base per a l'acotxador i l'enxaneta. Tres castellers dels Tirallongues amb cops lleus en diferents parts del cos van ser traslladats a l'hospital per prevenció.

Una fita històrica

Tot i que les construccions dels Tirallongues encara queden lluny dels nou i deu pisos que aixequen les millors colles del país, el dia de diumenge sens dubte quedarà marcat en el calendari. Per entendre la fita que suposa el 4 de 8, cal situar-lo en els 23 anys de història de la colla. Jover recorda que després de carregar el castell de vuit pisos fa 18 anys la colla va tenir una forta baixada pel que fa el nivell dels castells. El punt d'inflexió, diu, va arribar el 2007. "Des de llavors anem pujant, a poc a poc però sense pausa, i ens superem any rere any", explica Jover. A seguir pujant.