La popular noia de bronze del banc de la Plana de l'Om ha estat poques vegades acompanyada de tanta gent i de tants decibels. La concentració de tots els actes musicals de la Festa Major de Manresa al rovell de l'ou de la ciutat ha donat aquest any més protagonisme a la Plana, un cop descartat el Congost, que l'any passat es va convertir en un dels escenaris pensats per als més joves.

La Plana ha sigut aquest any l'alternativa. I sí. Els més joves, bàsicament preadolescents, guiats per l'estil de música, pel boca-orella, per instint o convocats a base de missatges al mòbil, es van fer seva la Plana de l'Om divendres i sobretot dissabte a la nit.

Dissabte al centre de la plaça no hi cabia ni una agulla des del mateix moment que la discomòbil amb el Dj Hino va començar a punxar peces. Per a felicitat dels joves i amb resignació dels veïns. I així va ser fins a a la matinada. Amb una particularitat. Fins més enllà de la mitjanit el públic era divers pel que fa a l'edat. Al mig, els joves ballant, a les vores, gent adulta mirant-s'ho fins que es van anar retirant a mesura que avançava la nit. Els joves no es rendien.

La Sandra és dels qui hi van treure el cap. L'any passat va ser al Congost i creu que era millor perquè hi havia més espai. "Aquí no et pots moure". La Camila és de la mateixa opinió. "Molava més perquè al Congost hi havia més espai". L'Alba li dóna la raó, encara que reconeix que ser al centre té l'avantatge que si no t'agrada la música pots anar a una altra plaça. "Jo em quedaré tota la nit aquí", li respon la Camila. El Martí i la Maria, en canvi, diuen que prefereixen la Plana perquè "hi ha més ambient. El Congost era massa gran".

"Són dos dies. És festa major i hem de fer ciutat. Si cada cap de setmana fos així seria diferent", comentava el veí de la zona i comerciant del Born Jordi Morera. Tant divendres com dissabte li ha costat dormir. "Arriba un punt que la música electrònica és com una cançó de bressol. Ara dorms, ara et despertes...".

Considera que està bé que es facin activitats a la Plana -divendres hi va actuar l'orquestra Tropical- i creu que s'han de diversificar els escenaris i les activitats de la festa major. "M'agrada que es facin concerts a diferents llocs i a la mateixa hora". Dissabte a la nit n'hi havia un munt.

La Mar té una botiga al carrer Sant Miquel, tocant a la Plana. Explica que no ho "pateix" perquè tot comença quan ella abaixa la persiana. Però sí que té el record de quan treballava en un comerç del Born i li arribava "tot el soroll de la plaça Sant Domènec. A vegades no sentia ni els clients", explica, i al cap del dia acabava atabalada.

En un altre comerç de la Plana, la Montse comenta que durant el dia no noten res però que és important que la gent agafi el costum d'anar a la Plana.

La Maribel i el Pere regenten un comerç de restauració a la zona. Asseguren que l'ambient del cap antic de dijous a la nit va ser molt diferent del de divendres i dissabte a la nit. El primer, un públic tranquil, el segon més jove i, segons el seu punt de vista, massa descontrolat amb l'alcohol.

Aquesta va ser una altra vegada una de les tossudes imatges que es van repetir, dissabte a la nit, als carrers del centre. Joves fent el botellón. Duien les ampolles en motxilles o bosses de plàstic, s'asseien a qualsevol banc, entrada o a la vorera. N'hi havia a tot l'entorn de la Plana -Alfons XII, Vilanova, Urgell, carrer de les Piques, Na Bastardes-i també als voltants de Sant Domènec. "Això es veu a tots els pobles", diu la Iris, una noia jove, "però aquí tot està més concentrat". L'endemà és quan es devien pagar els excessos.