Ni 45.000, ni 40.000, ni 30.000. Durant anys el nombre real de persones que anaven a veure el castell de focs de la Festa Major de Manresa al parc de l´Agulla era una incògnita. Es feien estimacions i les xifres ballaven entre les 45.000 que va calcular Protecció Civil l´any 1997 i les 20.000 del 2008. Finalment han quedat en 18.807.

Aquest diumenge es va fer el primer recompte en la història de les persones que van assistir al castell de focs (vegeu Regió7 d´ahir). Es va dur a terme de forma manual a cadascuna de les portes d´entrada al parc, nou en total, amb l´objectiu de donar compliment a la normativa de seguretat.

El castell de focs de la festa major es va traslladar al parc de l´Agulla el 1984. Fins llavors s´havia dut a terme en diversos punts de la ciutat com l´actual parc de la Seu o la zona esportiva del Congost.

El 1983 hi va haver un cert desgavell. La intenció dels organitzadors de la festa major era fer-lo des de la torre de Santa Caterina, però els bombers ho van desaconsellar. Llavors es va decidir fer-lo al turó del Puigberenguer i finalment es va celebrar a la Balconada.

L´any següent es va decidir fer-lo al parc de l´Agulla, i la bona resposta per part dels assistents va posar fi als debats sobre el lloc idoni per celebrar-hi l´activitat de la festa major que congrega més gent. Quanta? Ha sigut un misteri fins aquest cap de setmana.

Vint anys enrere, el 1996, Protecció Civil afirmava que hi havien assistit 40.000 persones. Els números es feien calculant els metres quadrats i l´ocupació. L´any següent, el 1997, 45.000. Les 40.000 persones és la xifra que Protecció Civil i els organitzadors de la festa major van donar per bona cada any fins que el 2001 ja es va rebaixar a 30.000 persones.

A partir d´aleshores ja no es van donar més dades, amb la particularitat que el 2003 es va suspendre a causa d´un xàfec que va generar caos a l´hora de desallotjar l´Agulla, i que l´any a sobre també hi va haver un castell de focs passat per aigua. Fins al 2008 no es van tornar a donar xifres. Llavors ja es va parlar de 20.000 persones, una dada més aproximada al recompte de diumenge. Des d´aleshores fins ara no s´havien tornat a donar números d´assistents.

Durant tots aquests anys de balls de xifres la percepció és que la gent que anava a l´Agulla era més o menys la mateixa, i que fins i tot ara n´hi va més.

Diumenge es van col·locar vuit persones en cadascuna de les 8 entrades al recinte -la principal té dos accessos- amb un aparell per comptar totes les persones que hi entraven. El recompte va començar a les 5 de la tarda i va acabar a les 10 de la nit, quan es va iniciar l´espectacle.

La porta que més es va utilitzar va ser la 2, la primera que es troba des de la carretera de Santpedor. Hi van passar gairebé 9.500 persones fins a les 10 de la nit. La segona va ser la 6, que queda pràcticament al davant del club de tennis, i la tercera la 1, que és la que es troba directament quan s´accedeix a l´Agulla pel camí de les Aigües. En canvi, les entrades que hi ha al llarg de la carretera de Santpedor van ser les menys utilitzades. Tant els que vénen de Manresa com els de Santpedor i Pineda ja se´n troben altres abans d´arribar-hi.

Les xifres del recompte que ha fet l´Ajuntament de Manresa també demostren que, tot i que hi ha trànsit de gent al llarg de tota la tarda, és a partir de 2/4 de 8 del vespre i sobretot a partir de 2/4 de 10 -quan falta mitja hora perquè comenci l´espectacle- quan la gent entra al parc de l´Agulla. Hi ha un volum significatiu de persones, 2.773, que van arribar just a temps.