Dos mesos d'obres a l'edifici del Museu Comarcal de Manresa, l'antic col·legi dels jesuïtes, permeten entreveure el canvi que experimentarà si s'hi posa imaginació. L'edifici és el nucli central de l'operació urbanística més important que es portarà a terme a Manresa els pròxims dos anys, juntament amb la rotonda de la plaça Bonavista, prevista per al 2017.

Els treballs d'aquest estiu s'han dut a terme amb el fre de mà posat a causa del mal estat en què estava l'edifici, l'aparició inesperada d'una veta de pedra on ha d'anar una nova sala polivalent i la troballa de petites restes de l'edifici original del segle XIX, com un col·lector de sanejament, el que semblen ser restes d'una fossa sèptica i el fonament d'un pilar.

La veta de pedra suposa un inconvenient, perquè la sala s'havia de rebaixar a la mateixa cota que el claustre del museu per accedir-hi a peu pla. Ara s'haurà de reformular la idea inicial i fer-hi rampes. Tampoc no serà a la mateixa alçada de l'espai contigu, on ha d'anar el centre d'acollida dels pelegrins del camí ignasià.

Fre de mà i accelerador

Les obres al museu van començar el juliol. "Ja sabíem que el procés seria lent perquè l'edifici estava molt malament", assegura l'arquitecte municipal responsable de les obres, Ramon Nieto. Això també ha fet impossible conservar elements originals com forjats i biguetes. "Ens ha sigut impossible perquè estaven molt malmesos".

Les obres al museu han entrat en la fase més semblant a un trencaclosques. Actualment s'estan muntant dues bigues de més de nou metres de llargada i més de mil quilos cadascuna a l'ala sud, entre la futura sala polivalent i el centre d'acollida. S'ha anat a poc a poc perquè es treballa a molta alçada i per evitar inestabilitats. Un cop estiguin instal·lades del tot es podrà tirar a terra la paret de càrrega que divideix les dues sales, i aleshores es podrà pitjar l'accelerador, segons Nieto. "Llavors tot serà molt ràpid" i es podrà excavar al futur centre d'acollida per deixar-ho també a la mateixa cota del claustre. Ara està apuntalat amb desenes de biguetes per garantir-ne l'estabilitat.

L'ala oest, la que dóna al solar on hi havia la Sala Ciutat, és la que ha experimentat un canvi més espectacular. Un passadís estret, totalment enguixat i dividit en dos pisos s'ha convertit en una cambra d'un sol pis amb la pedra picada original i amb sostre de volta. Ja només falten quatre detalls per polir l'espai. Aquí és on ha d'anar una rampa que, quan es facin els nous accessos per on hi havia la Sala Ciutat, permetrà entrar directament al claustre de l'edifici. Ja hi ha preparats tots els forats de suport on s'han de col·locar les bigues de la futura rampa.

Actuació al claustre

Aquestes obres s'han d'acabar a final d'aquest setembre, i s'encavalcaran amb les que s'han d'iniciar en qualsevol moment al claustre de l'antic col·legi. El projecte preveu que es converteixi en un espai públic.

D'entrada es restaurarà tot el claustre, que actualment té pintura descrostada en algun punt i està deteriorat perquè fa anys que no s'hi fa manteniment. Es repicaran tots els elements i es deixarà a la vista la pedra original, es netejaran tots els pilars i es refaran les cornises de l'ala oest i l'ala nord, la que dóna a la Via de Sant Ignasi, que estan pràcticament desfetes. També es faran treballs de fusteria.

A final de novembre ha d'estar tot enllestit. L'última fase, la nova entrada al museu pel solar buit de la Sala Ciutat, quedarà per a l'any vinent lligada a la reurbanització de tot l'entorn. Preveu fer noves voreres a la Via Sant Ignasi, l'adequació de la Baixada dels Drets i dos ascensors per superar el desnivell que hi ha entre les Escodines i el Barri Antic.