El Firastiu, el certamen comercial al carrer que Manresa+Comerç va organitzar aquest diumenge per tercer any consecutiu a l'avinguda d'Abat Oliba, ha tingut uns resultats discrets de vendes. Els botiguers ho atribuïen a la intensa calor, que convidava poc a passejar, i a la coincidència amb la celebració del primer Agulla Market, que també va portar paradistes i potencials clients al parc de l'Agulla, on l'ambient no era tan exageradament calorós (vegeu més informació d'aquest certamen a la peça inferior de la pàgina).

En el seu tercer any, el Firastiu s'ha consolidat com a mercat per tancar la temporada estiuenca, i enguany repetia amb una trentena de parades al llarg de l'avinguda, majoritàriament de roba, però també de calçat, joieria, pelleteria, i també una d'embotits, a banda dels vehicles d'ocasió de tres concessionàries diferents. L'oferta era màxima, però les vendes van afluixar respecte d'altres edicions, especialment durant el matí, quan la fira es va ressentir de la forta calor. "A la 1 del migdia ja no circulava gaire gent, quan altres anys això era ben ple", explicava Toni Sala, que tenia una parada de L'Orquídia. I això que era el segon any que les parades tenien veles per protegir-se del sol, però en ple migdia pel carrer no passejava ni una ànima. No va ser fins passada la mitja tarda, amb la temperatura més baixa, que l'avinguda es va començar a omplir (força més del que ho havia fet al matí), coincidint també amb el moment de la presentació del Bàsquet Manresa. "Ara és ben ple", explicava la dinamitzadora comercial i una de les organitzadores del certamen, Ester Boniquet, confiant que aquest reviscolament de darrera hora afavorís les vendes.

Però més enllà de la calor, alguns comerciants amb qui va parlar aquest diari també atribuïen la baixada de clients a l'Agulla Market. "En coincidir les dues fires, això ha afluixat, i es nota tant en la quantitat de gent com en les vendes", apuntaven Josep Màrquez i Esther Muñoz, d'Omm'o i Dolce Cocó. Per la seva banda, Victòria Bondia, de V. Bondia, també assegurava que "aquest any hi ha hagut força menys gent", tot i que en el seu cas "he venut més o menys el mateix".

Activitats per fer ambient

El Firastiu es va ambientar aquest diumenge amb activitats a l'aire lliure com a reclam. A banda de la presentació del Bàsquet Manresa amb què es va cloure la fira, va tenir una especial acollida la demostració d'agility amb gossos del matí a la zona de gespa. També hi va haver zumba, màgia i dance non stop.

L'organització farà enquestes entre els comerciants de cara a l'organització del certamen de l'any que ve, que vol mantenir un format similar, però potser amb més activitats esportives.