Feia mig segle que a Manresa el termòmetre no marcava valors tant elevats com ara en un mes de setembre. Fa una setmana que les màximes no baixen dels 30 graus, i diumenge es van enfilar fins als 38, que és la xifra més alta registrada en aquesta època de l´any a la capital del Bages des del setembre del 1966, en què es van assolir els 39 graus.

Són fonts de l´Agència Estatal de Meteorologia, que disposa de dades des del 1930, tot i que no es tenen sèries completes fins el 1985, en què les recopil·la a través del Camp d´Aprenentatge del Bages (a la Culla). Tanmateix, i tenint en compte les dades disponibles, abans del 1966 tampoc no s´havien assolit màximes tant elevades com la de diumenge, i tan sols es va igualar l´any 1936.

El 10 de juliol passat el termòmetre es va enfilar a Manresa fins als 38,5 graus, i el dia 20 també es va arribar als 38, com diumenge, però el que és excepcional és trobar valors com aquest a les portes de la tardor. I és que la temperatura màxima mitjana en un mes de setembre a Manresa des del 1985 (moment a partir del qual es disposa de les sèries completes) és de 31,9 graus, però l´onada de calor ha fet que enguany aquesta xifra s´elevi als 35 graus en els 5 dies que portem de mes. Les mínimes també són excepcionalment altes, amb valors que se situen al voltant dels 20 graus o fins i tot més algunes nits. Tot plegat també ha fet augmentar anormalment la temperatura mitjana, que en un mes de setembre a la capital del Bages és de 20,4 graus, i enguany, ara pr ara frega els 27.

Molta calor a Bages i Anoia

L´onada de calor d´aquest setembre ha estat molt generalitzada, fins al punt que deixat rècords de temperatures a gairebé la meitat dels observatoris que tenen més de deu anys de registres, i bages i Anoia han estat unes de les comarques amb les xifres més elevades.

Els termòmetres es van començar a enfilar dimecres passat, amb un increment progressiu que diumenge va arribar al seu màxim en la majoria de poblacions. Artés (amb 39,3 graus) i Olesa (amb 39,2) van tenir diumenge uns dels registres més elevats de Catalunya, mentre que poblacions com El Pont de Vilomara, Els Hostalets de Pierola, Òdena o Castellnou de Bages, van passar dels 38.

En tots aqudsts observatoris ahir els termòmetres van quedar més frenats, i en canvi, a la majoria de poblacions més properes al Pirineu va fer més calor ahir que no pas diumenge: a la seu, ahir es van superar els 35 graus, i a guils i Puigcerdà es va passar dels 30, i en canvi, diumenge no s´hi va arribar.

Les prediccions apunten que l´onada de calor afluixa, i tot i que en continuarà fent, es notarà una davallada tant en les màximes com en les mínimes. De moment, no plourà.