L'Hospital de Sant Joan de Déu de la Fundació Althaia és un dels centres sanitaris de l'estat que participa en un projecte d'investigació internacional per testar un nou medicament experimental que segons un estudi que s'ha fet als Estats Units, frena la demència que acaba afectant a persones amb Alzheimer. En el projecte també hi pren part la Fundació Sociosanitària de Manresa i la Unitat d´Investigació Clínica.

La setmana passada es van fer públics els resultats d'un estudi anomenat Prime que s'ha realitzat durant un any a 165 pacients dels Estats Units amb Alzheimer amb un deteriorament cognitiu o una demència lleu. Segons es publica a la revista Nature, hauria demostrat l'eficàcia del fàrmac experimental aducanumab a l'hora de reduir els nivells d'una proteïna que s'acumula al cervell i que es creu que és el causant de l'Alzheimer. La reducció d´aquesta proteïna, anomenada amiloide, aniria acompanyada d´un menor declivi cognitiu del pacient. Tot i així els experts alerten que cal ser molt cautelosos amb els resultats, que són preliminars i que calen moltes més proves.

Per això el pròxim pas és dur a terme nous assajos clínics internacionals a gairebé 3.000 pacients per confirmar els resultats i, en el cas que fossin positius, saber les dosis exactes que s´haurien de subministrar. Aquí és on entra en escena Althaia. La companyia Biogen de Massachusetts, als Estats Units, un dels coordinadors de l´estudi realitzarà dues proves d'investigació a nivell internacionals. En una d'elles, anomenada Emerge, hi pren part l´Hospital de Sant Joan de Déu. Actualment està en la fase de buscar voluntaris d'entre 50 i 85 anys que hagin estat diagnosticats d'Alzheimer i que presentin símptomes lleus. També han de complir tota una altra sèrie de requisits com per exemple que es detecti l'esmentada proteïna al cervell, l'edat o que no prengui una medicació que pugui ser contraindicada.

Segons explica el cap de la Unitat d´Innovació i Recerca d´Althaia, Jesús Montesinos, sembla que el fàrmac seria efectiu. «L´estudi que fem ara seria el qui ho hauria de confirmar. En aquest cas sortiria al mercat, però encara queden 5 o 10 anys per fer el seguiment».

Els voluntaris rebran injeccions mensuals d'aducanumab o bé placebo durant dos anys. De fet la Fundació Althaia ja participa en l'assaig des del febrer passat. Des d'aleshores s'han valorat sis pacients, però cap d'ells no ha pogut prendre part en l'assaig perquè no complien els esmentats requisits.

La difusió de l'assaig es fa a través de la Unitat Ambulatòria de Demències del Bages, ubicada a l'Hospital de Sant Andreu de la Fundació Sociosanitària de Manresa. Aquesta unitat centralitza amb una porta única els pacients de Manresa i la seva àrea d'influència afectades per un deteriorament cognitiu. La unitat està formada formada per un equip multidisciplinar de la Fundació Sociosanitària i d´Althaia.

A principis d´anys, la Fundació Althaia, la Fundació Sociosanitària de Manresa i la Unitat d´Investigació Clínica van signar un conveni per coordinar-se a l´hora de fer assajos d´investigació en malalties neurodegeneratives. «Va ser una fita important», explica Montesinos», perquè els pacients amb deteriorament cognitiu passen per aquesta unitat, i és aquí on es poden trobar pacients que participin en les investigacions. «Se´ls convida a participar-hi», comenta, i a partir d´aquí es posen en marxa els protocols per veure si compleixen els requisits i entrar a formar part de la investigació. En aquests moments a Althaia se´n fan sis i n´hi ha pendents d´obrir-ne més.

La companyia Biogen fa dos assajos clínics internacionals per confirmar els resultats obtinguts fins ara en la investigació contra l´Alzheimer. Un és l´esmentat Emerge en el qual hi participa la Fundació Althaia i també l´Hospital del Mar de Barcelona, la Quiron-Dexeus i Bellvitge. En l´altre, batejat amb el nom d'Engage, hi prenen part el Clínic i Sant Pau.

Segons han explicat els coordinadors dels estudis se'n fan dos per assegurar-se que el fàrmac és efectiu. La presentació de les conclusions es preveu per a finals del 2022. Per als investigadors que prenen part en el projecte, els resultats de la investigació és la millor notícia que hi ha hagut en 25 anys en la lluita contra l´Alzheimer.