La Plataforma d'Afectades per la Hipoteca i el Capitalisme (PAHC) al Bages ha denunciat "l'incompliment dels compromisos que l'Ajuntament de Manresa pren en matèria d'habitatge". En concret, critica que el Pla Local d'Habitatge vagi tard, tenint en compte que, primer, l'equip de govern va anunciar que l'aprovaria abans d'acabar el 2015 i, posteriorment, que preveia la sessió de validació de l'avanç de l'esmentat pla de cara al 12 de juliol passat.

Demanat sobre aquests retards, l'Ajuntament ha explicat que "l'empresa que elabora el Pla Local d'Habitatge per encàrrec de la Diputació va fer lliurament de la diagnosi a final del mes de juliol" i que "en aquest moment s'està portant a terme la valoració tècnica del document per part de les diverses àrees de l'Ajuntament implicades, atès que contenia algunes incorreccions que s'han d'esmenar". No ha concretat quan estarà llest, la qual cosa es preveu per a les "properes setmanes".

Regió7 ja va informar el juliol passat que a l'acord d'investidura i governabilitat firmat per CiU i ERC el juny de l'any passat havien fixat enllestir diversos plans estratègics per a la ciutat, com el d'habitatge, que encara estaven pendents, tot i establir un termini de sis mesos per elaborar-los.

L'avanç, el 12 de juliol passat

La PAHC recorda que "en les reunions de la Taula d'Habitatge, a les quals participen tots els grups polítics municipals i es conviden les entitats socials, i també la PAHC Bages, la darrera de les quals es va celebrar l'abril del 2016, es va donar a conèixer el pla de treball que presentava l'empresa GMG Plans i Projectes, contractada per la Diputació per a la redacció del Pla Local d'Habitatge. El pla de treball, farcit de previsions de reunions de participació, preveia tenir enllestida la diagnosi del pla i fer la sessió de validació de l'avanç del Pla el 12 de juliol del 2016".

La PAHC no només denuncia l'incompliment dels terminis per tenir un Pla Local d'Habitatge. També recorda que "en el ple municipal del 13 de gener del 2013 l'Ajuntament es va comprometre a aconseguir que les entitats financeres li cedissin els pisos buits per a emergències socials", un compromís que el consistori va reiterar el 14 de gener del 2014 i el 23 de juliol del 2015, en què va aportar com a dada que els pisos buits eren 693. Lamenta que, malgrat això, "encara és l'hora que hagi posat la primera multa a cap dels grans tenidors de pisos buits".

Ni pla ni regidor d'Habitatge

Conclou que "avui, ni tenim pla, ni l'Ajuntament té regidor d'Habitatge que ens doni explicacions", tenint en compte que el regidor que tenia aquest càrrec, Antoni Llobet, va renunciar-hi i encara no ha estat substituït.

La plataforma fa notar que, "mentrestant, a les assemblees de la PAHC segueixen arribant famílies sense ingressos i sense habitatge a les quals ni l'Ajuntament ni l'Agència d'Habitatge ofereixen solucions" i que, "en canvi, més d'un cop aquestes famílies han estat coaccionades per aquestes administracions per no poder fer front als pagaments de l'habitatge o dels subministraments".