Regió 7

Sant Joan de Déu i Sant Andreu participen en l'assaig del nou fàrmac que frena l'Alzheimer

L'estudi està actualment en fase de recerca de voluntaris que hagin estat diagnosticats i tinguin símptomes lleus

07.09.2016 | 00:00
El nou fàrmac s´experimenta a Sant Joan de Déu, i en el projecte també hi pren part Sant Andreu
El nou fàrmac s´experimenta a Sant Joan de Déu, i en el projecte també hi pren part Sant Andreu

L'Hospital de Sant Joan de Déu de la Fundació Althaia és un dels centres sanitaris de l'estat que participen en un projecte d'investigació internacional per testar un nou medicament experimental que, segons un estudi que s'ha fet als Estats Units, frena la demència que acaba afectant persones amb Alzheimer. En l'assaig també hi pren part la Fundació Sociosanitària de Manresa i la Unitat d'Investigació Clínica.
La setmana passada es van fer públics els resultats d'un estudi anomenat Prime que s'ha realitzat durant un any a 165 pacients dels Estats Units amb Alzheimer amb un deteriorament cognitiu o una demència lleu. Segons es va publicar a la revista Nature, hauria demostrat l'eficàcia del fàrmac experimental aducanumab a l'hora de reduir els nivells d'una proteïna que s'acumula al cervell i que es creu que és la causant de l'Alzheimer. La reducció d'aquesta proteïna, anomenada amiloide, aniria acompanyada d'un menor declivi cognitiu del pacient. Tot i així els experts alerten que cal ser molt cautelosos amb els resultats, que són preliminars, i que calen moltes més proves.

Manresa entra en escena
Per això el pròxim pas és dur a terme nous assajos clínics internacionals a gairebé 3.000 pacients per confirmar els resultats i, en el cas que fossin positius, saber les dosis exactes que s'haurien de subministrar. Aquí és on entra en escena Althaia. La companyia Biogen de Massachusetts, als Estats Units, un dels coordinadors de l'estudi, realitzarà dues proves d'investigació a nivell internacional. En una d'elles, anomenada Emerge, hi pren part l'Hospital de Sant Joan de Déu. Actualment està en la fase de buscar voluntaris d'entre 50 i 85 anys que hagin estat diagnosticats d'Alzheimer i que presentin símptomes lleus. També han de complir una altra sèrie de requisits, com per exemple que es detecti l'esmentada proteïna al cervell, l'edat, o que no prenguin una medicació que pugui ser contraindicada.
Segons explica el cap de la Unitat d'Innovació i Recerca d'Althaia, Jesús Montesinos, sembla que el fàrmac seria efectiu. "L'estudi que fem ara seria el que ho hauria de confirmar. En aquest cas sortiria al mercat, però encara falten 5 o 10 anys per fer el seguiment".
Els voluntaris rebran injeccions mensuals d'aducanumab o bé placebo durant dos anys. De fet, la Fundació Althaia ja participa en l'assaig des del febrer passat. Des d'aleshores s'han valorat sis pacients, però cap d'ells no ha pogut prendre part en l'assaig perquè no complien els esmentats requisits.
La difusió de l'assaig es fa a través de la Unitat Ambulatòria de Demències del Bages, ubicada a l'Hospital de Sant Andreu de la Fundació Sociosanitària de Manresa. Aquesta unitat centralitza amb una porta única els pacients de Manresa i la seva àrea d'influència afectats per un deteriorament cognitiu. La unitat està formada per un equip multidisciplinari de la Fundació Sociosanitària i d'Althaia.
A principi d'any, la Fundació Althaia, la Fundació Sociosanitària de Manresa i la Unitat d'Investigació Clínica van signar un conveni per coordinar-se a l'hora de fer assajos d'investigació en malalties neurodegeneratives. "Va ser una fita important", explica Montesinos, perquè els pacients amb deteriorament cognitiu passen per aquesta unitat, i és aquí on es poden trobar pacients que participin en les investigacions. "Se'ls convida a prendre-hi part", comenta. A partir d'aquí es posen en marxa els protocols per veure si compleixen els requisits per entrar a formar part de la investigació. En aquests moments a Althaia se'n fan sis.
La companyia Biogen fa dos assajos clínics internacionals per confirmar els resultats obtinguts fins ara en la investigació contra l'Alzheimer. Un és l'esmentat Emerge en el qual participa la Fundació Althaia i també l'Hospital del Mar de Barcelona, la Quiron-Dexeus i Bellvitge. En l'altre, batejat amb el nom d'Engage, hi prenen part el Clínic i Sant Pau.

Resultats el 2022
Segons han explicat els coordinadors dels estudis, se'n fan dos per assegurar-se que el fàrmac és efectiu. La presentació de les conclusions es preveu per a final del 2022. Per als investigadors que prenen part en el projecte, els resultats de la investigació són la millor notícia que hi ha hagut en 25 anys en la lluita contra la malaltia de l'Alzheimer.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Manresa

La Guia treu al carrer el seu desig de no desaparèixer

Un grup de veïns organitza, avui i demà, un seguit d'actes per reivindicar l'existència del barri ...

95.716 euros milloraran el drenatge al parc de Puigterrà

Els treballs, que duraran un mes, volen donar resposta a la petició dels veïns afectats per la...

Presentació del nou curs a Cots, Guix i Pujada Roja

Serà aquest dissabte a la tarda al local social de l'entitat

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema