Una de les unitats 213 de la línia Llobregat-Anoia que ha renovat FGC amb un pressupost de 20.000 euros per comboi circula des d'ahir amb el rostre i el nom del castellterçolenc Enric Prat de la Riba impresos al vagó del maquinista. A la inauguració, a l'estació Manresa Alta dels FGC, hi va assistir el renebot del polític, Enric Llauradó Prat de la Riba, que es va mostrar molt agraït amb la iniciativa.

FGC va oferir a l'Ajuntament de Manresa que triés un nom i aquest va escollir el d'Enric Prat de la Riba perquè, va recordar l'alcalde Valentí Junyent, com a secretari de la junta de la Unió Catalanista va intervenir en la preparació i els debats de l'assemblea de Manresa que va aprovar les Bases de Manresa, de les quals es commemoraren els 125 anys el 2017.

El seu renebot (el seu avi era germà de Prat de la Riba), que viu a Barcelona, va explicar a Regió7 que els records que en té no són directes -el polític català va morir el 1917 i ell va néixer el 1935- però sí de la família, com ara que la seva vídua en va ser la padrina. "Tinc records de quan anàvem a casa d'ella a la Rambla de Catalunya 121 de Barcelona. I tinc records com fotos i de quan es va fer l'enterrament...". Llauradó va voler "felicitar l'Ajuntament per la iniciativa de divulgar la seva figura com el gran estadista que va ser. Moltes coses, com les comunicacions i els trens, que ell va començar, encara continuen".

Enric Ticó, president de FGC, va explicar que batejar els trens (a la línia Llobregat-Anoia n'hi ha més de 20, la majoria amb noms dels municipis per on passa) és una manera de fer que l'usuari tingui la percepció de quelcom que "forma part de la ciutat". A banda d'estampar la imatge del personatge i el seu nom a l'exterior, a dins del vagó hi ha una frase seva del 1917 i el lema "Esteu viatjant en el tren Enric Prat de la Riba".

Ticó va regalar a Llauradó i a Junyent sengles reproduccions de les antigues plaques dels FGC amb el nom de Prat de la Riba i de l'alcalde impresos, respectivament.