"Ens volen fer desaparèixer, però, de moment, encara hi som". Els veïns de la Guia, un barri que el nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Manresa vol fer derruir per convertir en un parc, han alçat la veu per fer-se sentir. Denuncien -com ja han fet tantes vegades- que el barri està "deixat de la mà de Déu", que "cada dia està en un estat més deteriorat" i que tant "Adif, que és propietària dels habitatges", com "l'Ajuntament, al que paguem impostos com quasevol altre veí de Manresa, ens ignora. Ens tenen oblidats i ja fa anys que ni els uns ni els altres hi fan inversions".

Un grup de veïnes amb les quals ha parlat aquest diari -i que han preferit no identificar-se- ens acompanyen a fer un recorregut pel barri, que mostra una cara completament decadent. En la ruta -vegeu fotografies- l'aspecte decrèpit de les edificacions fa joc amb els enormes sots del ferm; i amb la catifa d'excrements de colom que cobreix voreres i calçada. El parc infantil, també ple d'excrements, a més a més és abarrotat de deixalles que poden ser un perill per a la mainada, com vidres i llaunes rovellades.

"Els carrers són d'Adif"

El regidor de Planejament i Projectes Urbans de Manresa, Marc Aloy (ERC), defensa el paper que ha tingut l'Ajuntament a la barriada manresana. Assenyala que la Guia és un barri "que va ser aixecat per Renfe a final dels 40 i principi del 50. Està situat fora del nucli urbà de la ciutat, amb la dificultat que això implica per fer-hi arribar els serveis urbans". Afegeix que, "actualment, està fora de context, aïllat", i reconeix que "tant els habitatges com l'espai públic tenen dèficits importants. L'empresa [Adif] va actuar en les cobertes i va repintar les façanes a través d'una ordre d'execució de l'Ajuntament. Però la inversió a l'interior dels habitatges ha estat pràcticament nul·la els darrers anys". Defensa que, "pel que fa als carrers i a la resta d'espai públic, i a diferència dels altres carrers de la ciutat, també són de titularitat d'Adif i, per tant, és l'empresa qui se n'ha de fer càrrec" i destaca que, malgrat això, "l'Ajuntament hi ha fet algunes millores puntuals i en paga l'enllumenat".

Aloy recorda que "l'estat en què es troben les edificacions ja ha estat denunciat diverses vegades" i que "fins i tot en el ple de juliol del 2012 ERC va presentar una moció que reclamava a Adif que de manera immediata prengués mesures per resoldre les necessitats més urgents per garantir les mínimes condicions de seguretat i salubritat als habitatges on hi vivien persones.

Al·legacions sense respondre

preveu l'expropiació i enderrocament dels edificis, malgrat que no està tot dat i beneït perquè manca conèixer les respostes a les al·legacions que hi van presentar alguns veïns del barri amb la Federació d'Associacions de Veïns de Manresa (FAVM) per evitar-ho.

Enric Martí, president de la FAVM, ha comentat a Regió7

El regidor responsable d'urbanisme aclareix que "totes les al·legacions quedaran contestades amb l'aprovació provisional i seran notificades als interessats de manera particular. Al llarg d'aquests mesos l'equip del POUM i el mateix govern s'estan reunint amb les entitats, associacions i persones que han presentat al·legacions i ho sol·liciten, per tal de comentar-les i resoldre qualsevol qüestió".

"Té un impacte paisatgístic"

Aloy defensa la proposta del que preveu el POUM argumentant que el barri de la Guia "està situat a l'entrada històrica de la ciutat, en un punt elevat i amb molta presència i genera un fort impacte paisatgístic que sempre ha estat objecte de controvèrsia per part dels ciutadans".

Declara que, "tenint en compte que la propietat del barri és única -Adif-, l'Ajuntament va creure oportú que en el marc de la redacció del POUM es plantegés l'adquisició dels terrenys per tal de transformar-ho en un espai d'ús públic lligat al parc del Cardener i de la Torre Sant Caterina". El regidor fa notar (fent referència al fet que la FAVM ha criticat el cost que pot suposar a l'Ajuntament l'expropiació), que "es tracta d'uns terrenys de l'administració de l'estat i que, per tant, l'entesa amb l'administració local hauria de ser possible, més encara tenint en compte que en el seu dia aquests terrenys van ser cedits per l'Ajuntament". Pel que fa als llogaters, diu que "no han de sortir afectats per l'operació, ja que tots ells tenen dret al reallotjament d'acord amb el que preveu la legislació".

12 anys per reubicar famílies

El regidor de Planejament i Projectes Urbans recorda que "l'operació està fixada per al segon sexenni del POUM i la valoració de l'adquisició del sòl, l'enderroc i la urbanització del nou espai públic està fixada per l'Ajuntament per 1 milió d'euros". "Això vol dir que a partir de l'aprovació definitiva del POUM tenim 12 anys de marge per reubicar les famílies en habitatges a l'interior de la ciutat i amb millors condicions i per arribar a un acord amb Adif".