Arrenca un curs escolar difícil. Concretament, per als alumnes de primer de batxillerat, que de moment desconeixen quina és la prova que hauran de fer per accedir a la universitat. "El que no es pot fer és canviar les regles de joc a meitat de curs", defensa Valentí Grau, director de l'institut Pius Font i Quer. La comunitat docent de Manresa assegura que, segons les directrius del departament d'Ensenyament, els alumnes de quart d'ESO i de segon de batxillerat no hauran de fer les revàlides que preveu la legislació espanyola. En cas que es fessin, no tindrien conseqüències acadèmiques.

Els instituts públics que fan batxillerat a Manresa lamenten que el curs hagi començat amb una situació de "provisionalitat". Josep Maria Bernal, secretari de l'institut Lacetània, explica que "des d'Ensenyament ens diuen que la selectivitat es durà a terme com fins ara" per als alumnes que des de l'any passat cursen batxillerat. Marta Codina, directora de l'institut Guillem Catà, expressa que la solució passa per "desencallar el tema d'ensenyament". Codina afegeix que ha estat complicat orientar els alumnes que el curs passat van acabar l'educació obligatòria "perquè tot anava canviant". "No és gens seriós", conclou.

Grau explica que és previst que les noves proves entrin en funcionament a partir del curs 2017-2018. "Els que han començat primer de batxillerat hem de suposar que faran les revàlides. De moment, els diem que no pateixin perquè el procés s'intentarà fer amb la màxima tranquil·litat", comenta el director del centre.

La Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa, la LOMCE, planteja una avaluació externa que haurien de fer els alumnes en finalitzar quart d'ESO i segon de batxillerat. També s'obre la porta que les universitats puguin fer els seus propis exàmens. D'aquesta manera, es posaria fi al model de prova única de la selectivitat.

Els estudiants, en contra

Marc Mordillo, membre del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), considera que les revàlides afegirien més pressió sobre els alumnes. Mordillo admet que el model vigent no és perfecte "però és millor que el que projecta la llei". El membre del SEPC assegura que, des del sindicat, els canvis es valoren "de forma negativa". Afegeix que "segurament emprendrem accions" contra les reformes que planteja la nova legislació.