Té 31 anys, va néixer al Marroc, va residir a Còrdova durant quatre anys i fa poques setmanes es va traslladar a Manresa. Vivia en un pis compartit al carrer Jorbetes, que un germà seu havia llogat feia un any. Va ser justament en aquest bloc on ahir a la matinada va ser detingut en un ampli desplegament de la Policia Nacional, per ordre d'un jutge de Madrid i de la fiscalia de l'Audiència Nacional. El motiu: haver propagat activament els darrers mesos ideologia gihadista per Internet, fins al punt d'haver esdevingut "una clara amenaça per a la seguretat nacional", segons el ministeri d'Interior.

L'arrestat, segons les mateixes fonts, utilitzava nombroses plataformes virtuals per difondre la doctrina i l'estratègia de radicalització del grup terrorista Estat Islàmic (Daesh). Una activitat propagandística, segons la policia, que havia anat incrementant els darrers mesos, al mateix temps que augmentava el seu compromís gihadista. Fins i tot, mantenia un contacte permanent amb un home que havia retornat de la zona de conflicte entre Síria i l'Iraq. Segons la Policia, el detingut li demanava habitualment consell i conformitat amb les seves activitats.

L'operació, que continua oberta, ha permès desarticular una plataforma virtual "summament activa en la propagació del missatge gihadista", la qual cosa representava "una avantsala de tot tipus de processos de radicalització, captació i activitat terrorista", adverteix el ministeri d'Interior.

La investigació es va iniciar quan el jove marroquí encara vivia a Còrdova i va continuar quan es va traslladar a viure a Manresa, concretament al tercer pis del número 24 del carrer Jorbetes. El noi hi vivia amb altres inquilins d'origen marroquí, tot i que el llogater del pis és un germà de l'acusat que viu a Girona, i que feia mesos que no pagava el lloguer.

És el primer cop que es deté un presumpte gihadista a Manresa. L'operació, que ha tingut la col·laboració de Marroc, ha anat a càrrec de la Policia Nacional, sense que ni els Mossos ni la Policia Local en tinguessin coneixement.