Què comparteixen les ciutats que coincideixen en un paral·lel o en un meridià? La resposta és poca cosa. Si se segueixen les coordenades sobre les quals se situa Manresa, es poden trobar els diferents indrets del món situats a una latitud o a una longitud similars a les de la capital del Bages. Des de Manresa, seguint un dels meridians, es pot travessar tot el continent africà pel desert del Sàhara.

Manresa se situa a 41 graus sobre la línia de l'equador i a 1 grau a l'est respecte del meridià de Greenwich. La paral·lela a l'equador ens porta a llocs tan diferents entre si com les platges de Crescent City, a la costa californiana, o la Ciutat de Ferro, el nom amb què es coneix Chongjin, a Corea del Nord.

Zones diferents

En línia recta des de Manresa hi ha, per exemple, Chongjin, la tercera ciutat més gran de Corea del Nord, amb 627.000 habitants i la segona en quantitat d'indústria.En el seu origen era una ciutat pesquera que va experimentar un important creixement durant el segle XX. És coneguda per ser un important centre industrial de producció d'acer i maquinària.

A una latitud similar a la de la capital del Bages trobem ciutats tan allunyades, en tots els sentits, com Pawnee City, a l'estat de Nebraska, i Roma. El nom de la ciutat estatunidenca fa referència a la tribu ameríndia Pawnee, que va viure al llarg de la conca del riu Platte, on actualment hi ha els estats de Nebraska i Kansas.

D'una altra banda, havent arribat ja al continent europeu, hi ha la capital italiana, Roma, una metròpoli amb la concentració més gran de béns històrics i arquitectònics del món.

Si decidim canviar de direcció i viatjar seguint els meridians, podem topar amb altres racons completament oposats a Manresa. Per exemple, hi ha la ciutat africana de Porto-Novo, capital de la República del Benín, una ciutat marcada per l'arribada d'afrobrasilers després de l'abolició de l'esclavitud al país sud-americà. L'empremta que van deixar al país africà es fa evident en la cultura, especialment pel que fa a l'arquitectura i la gastronomia que s'han conservat a la capital.

Des de Benín, passejant pels meridians, a una longitud similar a la de Manresa, hi ha la ciutat francesa de Calais, situada a l'estret que separa el canal de la Mànega del mar del Nord. Aquesta localitat, destruïda durant la Segona Guerra Mundial, està d'actualitat pels campaments de refugiats improvisats que s'han anat construint per als refugiats que tenen la intenció d'arribar al Regne Unit. Fan servir la ciutat costanera per intentar apropar-se a un port britànic a través del canal de la Mànega. La gran majoria dels que ho intenten acaben fracassant i desenes de persones han perdut la vida en l'intent. Se-guint des de la costa francesa es pot aterrar a Great Yarmouth, una destinació turística anglesa que havia estat un important port pesquer fins a la segona meitat del segle XX.

Indrets inhòspits

Enmig del desert algerià, al cor del Sàhara, hi ha una població amb l'evocador nom d'In Salah, paraules que signifiquen "bon pou". A l'àrea que envolta la ciutat d'In Salah, hi ha algunes de les reserves més grans de petroli i de gas d'Algèria.

A 41 graus sobre la línia de l'equador hi ha Korle, a Xianjiang, que oficialment s'anomena regió autònoma uigur. La zona ocupa una sisena part de l'extensió de la Xina, fet que la converteix en la província més extensa del país. Però a causa de les difícils condicions geogràfiques de la regió està poc poblada.

Aquesta zona, que sovint és escenari de conflictes, té un gran valor estratègic per al govern xinès. I això s'explica pel fet que és una zona d'una gran riquesa quant a recursos naturals. A més a més, a la seva importància cal afegir-hi la seva posició, ja que té fronteres amb diferents països, com Rússia, Mongòlia, el Pakistan, l'Afganistan, l'Índia i diverses regions de l'Àsia central.