L'Associació de Vídues de Manresa i Comarca, nascuda per oferir suport emocional a dones que han perdut la companyia, s'ha dissolt després de 45 anys en actiu. La manca de relleu per assumir la responsabilitat al capdavant de l'associació ha portat la darrera junta directiva a prendre la decisió de plegar i dissoldre l'entitat.

La de vídues va ser la primera associació de dones de la capital del Bages. Formada al començament per un grup de vídues joves amb canalla que es reunien per ajudar-se, posteriorment, l'entitat es va integrar en una federació catalana i a una confederació espanyola. La junta fundacional, tal com explica un extens i interessant article del blog Manresanes que han fet història, es va celebrar a casa de Montserrat Serra, que va ser nomenada primera presidenta. La primera activitat que van organitzar com a associació va ser una excursió a Lourdes de la Nou, el juliol del 1971. El lloc de reunió en els inicis va ser a l'actual residència Montblanc, a la plaça Cots. Més endavant es trobaven al carrer d'Àngel Guimerà, fins que el 1981 van llogar un pis al carrer de Bilbao, on tenien el local social. Als locals de la parròquia de Crist Rei feien una activitat mensual consistent en una xerrada a la qual convidaven experts en una matèria concreta, i a final de curs organitzaven una excursió que els darrers anys coincidia amb una trobada de vídues de tot Catalunya on sempre participaven. El 1984 van ser les amfitriones a Manresa de la trobada de vídues de tot Catalunya i el 1997 van entrar a formar part del Consell de la Dona de l'Ajuntament, que el 2001 els va reconèixer la feina feta amb una placa. El 2011 tenien 180 associades.

Una de les fundadores del grup va ser Maria Teresa Pujol i Guixà, que hi va ocupar diversos càrrecs, entre els quals el de presidenta entre el febrer del 1986 i el del 2011. Considerada l'ànima de l'entitat, va morir el març del 2011. A partir d'aquest any, l'entitat ja va començar a anar de baixa.