La Joviat tanca la residència d'estudiants

L'espai situat a l'edifici de la Muralla, obert fa prop de 30 anys i que havia acollit fins a 100 alumnes, s'havia anat buidant

19.09.2016 | 11:05
Passadís central de la residència d´estudiants de la Joviat
Passadís central de la residència d´estudiants de la Joviat

Aquest curs la residència d'estudiants de l'Escola Joviat ja no ha obert. Després de prop de 30 anys funcionant, la manca d'alumnes ha portat els responsables del centre a prescindir d'aquest servei, que durant tot aquest temps ha ocupat la planta superior de l'edifici Joviat 2, amb accés per la Muralla de Sant Francesc. La residència estava a la part de l'edifici que dóna al carrer de les Campanes, davant del conservatori de música.

Jordi Vilaseca, fill del fundador de la Joviat, Josep Vilaseca, i director pedagògic del centre, explica que la necessitat de tenir una residència la va generar que a l'Escola d'Hoteleria, que va començar a funcionar el curs 1987-1988, s'hi apuntaven estudiants de fora, de comarques com la Cerdanya i fins i tot de províncies de fora de Catalunya -també n'hi havia d'Andorra-, als quals era imprescindible garantir un allotjament durant la setmana. Les mateixes instal·lacions ja havien funcionat com a residència de l'Escola Sant Francesc, antiga Badia-Solé, abans que Vilaseca comprés l'edifici, el 1985. El seu fill recorda com a anècdota que, fins que no van tenir la residència a punt, durant dos cursos "vam llogar una planta de l'Hotel Pere III per acollir-hi els alumnes".

El curs passat va ser el darrer que va funcionar la residència. La raó principal ha estat la manca d'alumnes, que d'arribar al centenar en els millors temps van passar, els darrers cursos, a la dotzena com a màxim, aporta Vilaseca. Atribueix a diverses causes que la residència hagi anat quedant obsoleta. Per una banda, comenta que, "amb el canvi de la formació professional als cicles formatius, els alumnes que ens vénen són més grans", tenint en compte que la FP la començaven als 14 anys i els cicles formatius, als 16. Per tant, "alguns ja arriben amb vehicle o amb tren des de Terrassa o Sabadell. Van i vénen, i els més grans prefereixen compartir pis o anar a una residència universitària", en lloc d'estar-se en un espai integrat en una escola. Cal apuntar sobre això que, com va informar divendres aquest diari, aquest és el primer any que a la residència universitària de Manresa hi ha algun alumne de la Joviat.

Una raó pràctica per plegar és que, per acollir una desena o dotzena d'estudiants, la despesa de mantenir oberta l'equipament era massa important. Vilaseca remarca que, encara que fossin poques persones, a les que aquest curs pensaven anar-hi les han ajudat a trobar un altre lloc, "ja sigui a través de la FUB o, en el cas d'alguna monitora, reubicant-la. Ha estat un procés que no s'ha fet d'un any per l'altre", fa notar.

Esponjament dels espais
Com que no hi ha mal que per bé no vingui, la direcció del centre ho ha aprofitat per esponjar una mica l'escola. En una meitat dels metres quadrats que han quedat lliures hi han fet "un espai de desdoblament de 5è i 6è de primària", i l'altra meitat "l'hem adaptat per a un pla d'innovació pedagògica que engeguem amb professors de diferents etapes educatives. Un espai per trobar-nos i investigar".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Manresa

Una coral de gent gran anima el viatge en bus a Manresa

L'actuació forma part dels actes de la Setmana de la Gent Gran a la capital del Bages

Can Jorba, envoltat per una armadura de bastides

Can Jorba, envoltat per una armadura de bastides

Es tracta del primer pas per reparar el despreniments que va patir l'edifici

Inaugurat el tram manresà del Camí del Respecte ideat pel Consell d´Infants

Inaugurat el tram manresà del Camí del Respecte ideat pel Consell d´Infants

La ruta comença per l'escultura de l'escriptor Amat i Piniella, davant el Casino, continua per la...

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema