L'Escola Oficial d'Idiomes (EOI) de Manresa afronta el nou curs a les instal·lacions on és des de fa 16 anys, a la barriada de les Cots, en un punt sense urbanitzar i on és complicat arribar caminant. De moment no hi ha perspectives de traslladar l'oferta formativa a un barri cèntric de la ciutat perquè ningú ho ha posat sobre la taula. Ni el professorat, ni l'Ajuntament de Manresa ni el departament d'Ensenyament -que té la titularitat del centre- no ho han plantejat.

L'edifici és a tocar de la C-55 i als afores de Manresa. Tot i que l'equip docent creu que una nova ubicació més accessible des de la ciutat satisfaria l'alumnat manresà, asseguren que no forma part de les seves reivindicacions demanar un nou equipament perquè estan còmodes on són ara.

Fa 16 anys -des que es va posar en marxa l'EOI- que els manresans han d'agafar el cotxe per aprendre noves llengües a l'escola pública d'idiomes o anar al centre amb els busos de la línia 5, que recullen passatgers als barris més cèntrics de la ciutat i fan un circuit que passa per indrets com el passeig del Riu, la Pujada Roja i la Bonavista. De fet, la parada del bus és al costat a la mateixa C-55 -en sentit Barcelona-, en una sortida que, a més a més, té poca visibilitat per veure els cotxes -que circulen a una velocitat de 90 km/h- que s'apropen fins a la sortida de l'autobús.

L'Ajuntament de Manresa assegura que no s'ha parlat del trasllat de l'EOI en un altre indret de la ciutat més accessible a la ciutadania i, de fet, no forma part de l'agenda política ni de les inquietuds de l'equip de govern. Fonts de l'Ajuntament expliquen que, a part, l'EOI és competència del departament d'Ensenyament i que és la Generalitat qui hauria de dir alguna cosa sobre la qüestió, però que fins ara del departament no ha posat sobre la taula un possible canvi d'ubicació.

L'emplaçament històric del centre no és una preocupació per a l'equip directiu, si bé reconeixen que molts dels alumnes de Manresa preferirien que l'EOI estigués ubicada a la mateixa ciutat. "És clar que estaria molt bé tenir l'escola en un punt més cèntric de la ciutat, però entenem que ara la situació no és la més òptima per assumir els costos de canviar d'espai", opina la directora de l'EOI de Manresa, Àngels Ferrer.

La responsable afegeix que no forma part de les reivindicacions de l'equip docent i que, en tot cas, és una qüestió que es planteja a llarg termini, quan la disponibilitat pressupostària i d'espai sigui l'adequada per debatre-ho i afrontar el repte. "De totes maneres, no és un tema que depengui de nosaltres i farem el que ens diguin", afirma.

Tot i que l'EOI és a la barriada de les Cots, a tocar de la C-55 i de la pista de pràctiques de cotxes, consideren que l'espai "no és dolent" i que fins i tot una part dels estudiants estan satisfets d'on és ara, a les antigues instal·lacions de l'institut Guillem Catà. "La meitat dels nostres alumnes són de fora de Manresa i agraeixen l'actual ubicació perquè els és més fàcil arribar-hi, ja que no es troben el trànsit de l'interior de la ciutat", explica Ferrer.

Les instal·lacions de l'EOI tenen un pàrquing amb capacitat per estacionar-hi 150 vehicles. Pel que fa al bus de la línia 5, la freqüència de pas és de 60 minuts i el darrer passa a 3/4 de 9 del vespre, i les classes acaben 45 minuts més tard. L'equip docent encetarà un nou curs amb el convenciment que durant molt temps encara impartiran classes a l'equipament de les Cots.

La ubicació mai no els ha suposat un obstacle per omplir les places dels diferents cursos. A part, des que l'institut Guillem Catà va deixar les instal·lacions, s'hi han fet millores per adequar i posar al dia les aules de l'Escola Oficial d'Idiomes.