Càritas canvia de xip per acompanyar els usuaris en lloc de fer-los caritat

L'entitat està posant en marxa projectes perquè les persones que se'ls adrecen s'espavilin, deixant enrere l'assistencialisme més clàssic

20.09.2016 | 08:14
Un dels horts que té Càritas, on els usuaris fan d´aprenents
Un dels horts que té Càritas, on els usuaris fan d´aprenents

Acompanyar els usuaris per aconseguir que s'espavilin en lloc d'oferir-los caritat i assistencialisme entesos en el sentit més clàssic de la paraula. Càritas Manresa ha estrenat curs amb un canvi de xip en la manera de funcionar que ha començat a agafar forma mitjançant els projectes que impulsa: masoveria urbana, El Niu, concessió de microcrèdits, horts... Alguns han arrencat en cursos anteriors amb l'objectiu que aquest sigui el de la consolidació.

Jaume Espinal, director de l'entitat, resumeix aquest canvi de filosofia: "anem substituint l'assistencialisme per l'acompanyament". El motiu no és només un. Per una banda, hi ha que "cada vegada s'està veient més clar que el nombre d'usuaris baixa, però que les necessitats estan estancades o creixent". Un exemple són les dades de l'entitat del 2015 en relació amb el 2014, amb una davallada de 821 a 742 de les persones amb seguiment, però una cronificació de les seves necessitats. Un altre raó és que "les administracions, en general, s'estan conscienciant molt que tots els recursos bàsics han d'anar a càrrec d'elles, i que no és lògic que una entitat com la nostra reparteixi aliments o roba. Està clar que aquestes coses de funcionament bàsic, igual que l'educació i la sanitat, s'han de fer col·lectivament". Partint d'aquesta base, "la nostra feina ha de ser l'especialització. Anar trobant petits racons on allò públic o col·lectiu no pot arribar. El nostre primer objectiu ja no és veure si rendim o no, i si els números de persones són més o menys alts, sinó prioritzar la qualitat per sobre de la quantitat".

Canvis de funcionament
L'aposta per una paraula cada cop més habitual en el vocabulari de l'acció social com és la de l'apoderament ha implicat canvis en el funcionament de l'entitat. "Vol dir tenir moltes més persones fent l'acollida. No fer-la en un despatx sinó fer una cosa més domèstica. Canviarem alguna àrea d'atenció al públic, perquè el que ve aquí no ve a buscar un servei, no és una guixeta, no és una estadística, sinó que ve perquè està fotut". Alhora, "hem hagut de canviar l'estructura de la gent, bellugar els temes de formació, i estem reciclant els voluntaris perquè tinguin una actitud més oberta", repassa.
De moment, en aquesta nova etapa encara incipient afirma que la resposta dels usuaris està sent "un èxit. Amb una persona funciona molt més estar-te dues hores parlant amb ella que no pas mitja hora d'aprendre nocions de català amb els accents obert o tancats". Conclou que "els objectius els tenim clars i la posada en pràctica la farem aquest curs".
Espinal precisa que aquest canvi de filosofia "és general i comú entre Vic, Manresa i Igualada i totes les altres parròquies del bisbat". Recalca, alhora, que darrere la tasca de Càritas "hi ha el suport de tota una gent agrupada en parròquies, i en aquestes comunitats, que ens exigeixen i que ens han posat aquí per fer aquesta feina, alguns hi aporten voluntaris i altres diners. No és només una tasca dels tres o quatre que dirigim".

L'exemple
Un bon exemple per explicar l'esmentat canvi de xip té a veure amb el tema del menjar. Espinal comenta que "renunciem a donar bosses de menjar, però, en canvi, com que sabem que hi ha gent que no es pot escapar d'anar a pidolar una bossa cada setmana, mirarem si podem fer algun grup d'acompanyament perquè a les botigues del barri -Càritas té la seu al Barri Antic, al carrer del Joc de la Pilota-, amb els sobrant que hi pugui haver, i ajudant amb el repartiment, els puguin donar menjar i que ells estiguin més satisfets". "La pregunta és: tu què aportes per millorar la teva situació d'equilibri. Què necessites? Doncs això és el que t'hem de donar i t'acompanyarem perquè ho assoleixis".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Manresa

95.716 euros milloraran el drenatge al parc de Puigterrà

Els treballs, que duraran un mes, volen donar resposta a la petició dels veïns afectats per la...

Cots, Guix i Pujada Roja comencen el nou curs

L'Associació de Veïns de Cots, Guix i Pujada Roja presenta avui, al local social, les activitats...

Arrenca al Pius Font i Quer el programa per promoure el bus

Una trentena d'alumnes de l'aula de 1r B han estat els primers de rebre les sessions formatives

El teatre Kursaal rebrà el 2 d´octubre un cicle que uneix música clàssica i solidaritat

El teatre Kursaal rebrà el 2 d´octubre un cicle que uneix música clàssica i solidaritat

Els benefici es destinaran als programes de família i infància de Càritas Arxiprestal de Manresa

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema