La necessitat de fer endreça ha estat un dels eixos de l´acció de govern de CiU des que el 2011 va assumir l´alcaldia de Manresa. Amb molta feina per fer i pocs recursos per afrontar-la, l´alcalde Valentí Junyent, que és un home d´esport, s´ha especialitzat a perfeccionar tècniques de driblatge per avançar cap als seus objectius. Els detractors, però, li recriminen que no n´hi ha prou d´endreçar i administrar el dia a dia sense una estratègia de ciutat de més llarg abast. El projecte Manresa 2022 ha capitalitzat la visualització de l´acció de govern a mitjà termini.

Des del juny del 2011, quan va ser investit, s´ha mogut amb la pilota als peus intentant superar dificultats sense perdre el control de la jugada. Un cop d´ull als principals problemes que es va trobar sobre la taula fa 5 anys mostra -després d´analitzar la situació actual- que molts estan resolts o en via de solució després d´arribar a acords amb la contrapart o aconseguir auxili d´administracions superiors per compensar la manca de fons de l´Ajuntament.

Per predicar amb l´exemple va començar per redreçar la situació econòmica de l´Ajuntament. En l´arribada a l´alcaldia es comptabilitzaven 3,9 milions d´euros de dèficit acumulat i 111 milions d´endeutament, que han passat a 63 milions de deute i la desaparició dels números vermells.

Aquest era el marc general que s´ha anat redreçant, tot i que hi ha hagut múltiples situacions que no han ajudat precisament a deixar enrere els números vermells. Una d´elles va ser el milió d´euros de deute de la piscina municipal que el govern va afrontar canviant la concessionària de les instal·lacions i posant-hi Aigües de Manresa al capdavant.

Un cas sonat va ser el de la sentència d'enderroc de l'edifici de la plaça Bages, que va passar per un moment crític quan el desallotjament de les famílies semblava inevitable, però, finalment, es va poder arribar a un acord amb el denunciant. Com sempre -o gairebé sempre- el desllorigador són els diners.

Els termes de l'acord establien que el denunciant, que va aconseguir que el jutge manés tirar a terra el bloc de pisos construït amb una llicència urbanística declarada il·legal, cobraria 550.000 euros i obtindria dues peces de terreny annexes a la seva propietat, una de les quals en concepte de permuta per una finca imprescindible per legalitzar el bloc.

Un altre procediment judicial que s´ha donat per tancat després de molts anys ha estat el cas Casino. Després de 22 anys es va acordar que els antics amos donaven a la ciutat 300.000 euros a canvi de tenir accés total als 8,6 milions d´euros pagats per l´Ajuntament per l´expropiació, una part dels quals estaven immobilitzats per ordre judicial. Però la reina de les clatellades judicials ha estat la sentència per pagar 11 milions per un solar a les Escodines. El recurs també va ser favorable als amos i es va pactar anar pagant fins al 2020 i, després, fer front als interessos.

Un altre front tancat és el del sobrecost de l'operació de la Reforma a canvi d´allargar la concessió de la caríssima zona blava.

Pagarés sense fons

També va caldre donar resposta als 1,2 milions en pagarés sense fons a Dragados. Convergència acabava d´arribar al govern i es va trobar amb l´empresa plegant els trastos i marxant deixant a mitges les obres del sector Montserrat de les Escodines. L´obra ja fa temps que està enllestida.

Un altre punt calent era el conflicte obert entre l´Ajuntament i veïns del barri de la plaça Catalunya pel parc Vila Closes. Amb el canvi de govern i l'assumpció de l'alcaldia per part de Convergència es va optar per fer una consulta popular que avalés el projecte de transformació d´un espai que va provocar coïssor.

En aquests moments, segons l'Ajuntament, el que queda pendent és el desmuntatge de les estructures metàl·liques centrals, la instal·lació de mobiliari urbà, jocs, ping-pong i l'adequació del rètol.

En un altre punt de la ciutat, l´operació de la Fàbrica Nova continua en via morta, però s´ha aconseguit desencallar la inversió de 2,7 milions d'euros en millores de l´espai públic corresponents a les contrapartides.

No hi ha hagut una nova revisió cadastral perquè el govern ha optat per aplicacions lineals de reducció dels valors, i el nou pla d'ordenació urbana està pendent de l'aprovació provisional.

D´una torre Lluvià en ruïnes objecte de litigi amb la propietat s´ha passat a la seva adquisició i rehabilitació, però no és oberta al públic. Una operació que no s´ha aconseguit lligar és la de la nova escola de Valldaura i el centre educatiu continua en cargoleres.

A la zona est de la ciutat la Generalitat invertirà 2,7 milions per allargar l'avinguda dels Països Catalans i s´ha maniobrat per poder fer l´obra sense el soterrament pendent de línies d'Endesa, que algun dia també caldrà afrontar al sector del Pont Nou. De feina per fer en queda molta.